Newsflash
OPINII

Dreptul de a practica medicina alternativă

de Drd. Rareș Voroneanu - iun. 11 2021
Dreptul de a practica medicina alternativă

Practicarea acestui tip de medicină este reglementată prin Legea nr. 118/2007 privind organizarea și funcţionarea activităţilor și practicilor de medicină complementară/alternativă.

Medicina alternativă este un domeniu care presupune practici și terapii naturiste, biologice, de nutriţie, terapii manuale, bioelectromagnetice și energetice. Conform legii, aceste activităţi pot fi desfășurate de următoarele categorii profesionale: medici, medici dentiști, farmaciști, psihologi și absolvenţii de alte instituţii superioare de învăţământ.

        Medicii, medicii dentiști și farmaciștii pot avea dreptul de a practica medicina alternativă dacă posedă o autorizaţie de liberă practică, eliberată de Ministerul Sănătăţii (MS) și vizată de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Pentru a obţine respectiva autorizaţie, este nevoie de următoarele acte: diploma eliberată de instituţia de învăţământ sau atestatul ori certificatul de pregătire specifică în domeniu, certificat de cazier judiciar, certificat de sănătate, precum și avizul Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă. În cazul ultimei, există obligaţia de a adera la această organizaţie. Autorizaţia necesară va fi reînnoită la fiecare trei ani.

        Referitor la practicarea acupuncturii, a homeopatiei, apiterapiei, fitoterapiei, chiropracticii, osteopatiei și/sau medicinei tradiţionale orientale, legea cere în mod obligatoriu calitatea de medic, medic dentist ori, după caz, farmacist. Aceștia, având și autorizaţie de liberă practică eliberată de Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) sau de Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) pentru un anumit domeniu, pot trata anumite afecţiuni corespunzătoare domeniului respectiv și pot prescrie anumite medicamente/tratamente complementare și/sau alternative, conform metodologiei stabilite de Ministerul Sănătăţii, potrivit reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

        Legea amintită oferă prerogativa ca medicii, medicii dentiști ori farmaciștii să desfășoare acest tip de activităţi doar în cabinete medicale. Astfel, pot fi efectuate tehnici de medicină clasică și tehnici de medicină alternativă, atât timp cât sunt respectate normele elaborate de MS, CMR, CMSR, respectiv CFR.

        Persoana care utilizează aceste metode are obligaţia de a ţine o evidenţă a pacienţilor trataţi, a metodelor și mijloacelor de tratament folosite pentru fiecare caz. De asemenea, obligaţia de confidenţialitate a datelor cu caracter personal este și aici imperativ de respectat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe