Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre testul PCR: are nevoie de un specialist antrenat pentru a-l efectua

de Dorina Novac - aug. 19 2020
Dr. Mihai Craiu, despre testul PCR: are nevoie de un specialist antrenat pentru a-l efectua

Conf. dr. Mihai Craiu a scris pe pagina pe care o administrează, „Spitalul Virtual pentru Copii”, despre testele PCR pentru SARS-CoV-2. Potrivita cestuia, soluția ar fi testele antigenice rapide.

Medicul pediatru a precizat într-o postare pe Facebook că în această perioadă au apărut întrebări noi despre testul PCR pentru SARS-CoV-2.

test coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Dr. Mihai Craiu a subliniat că creșterea cererii de testare pentru noul coronavirus, către laboratoare private, a adus în atenție una din întrebările pe care medicii și le pun de multă vreme în România.

Potrivit lui, această întrebare aparent fără răspuns este „cum putem obține rapid un rezultat la testarea pentru COVID-19?”.

„Rapid, nu în sensul unei planificate vacanțe, ci în sens epidemiologic. Rapid pentru a scădea durata de așteptare pentru o spitalizare în spitale non-COVID sau pentru o procedură în locuri unde există pacienți având comorbidități grave ce nu trebuiesc expuși. Rapid, pentru a nu sta mult în izolare, fără simptome. Rapid, pentru a putea relua activitatea profesională. Rapid, pentru a putea evalua contacții unui caz confirmat. Rapid, pentru a putea deschide școlile în siguranță. Si motive ar mai fi...”, a scris acesta pe Facebook.

Medicul pediatru a menționat că testul PCR (polymerase chain reaction) pentru COVID-19 este considerat cel mai riguros (până în acest moment este standardul de aur pentru diagnostic în conformitate cu toate protocoalele naționale sau internaționale). Dar, spune el, are câteva probleme...

Dr. Mihai Craiu a accentuat faptul că testul este scump, în jur de 100 de USD, în pofida unor repetate știri false care acuzau laboratoarele românești că ridică excesiv prețul, comparativ cu cele din Germania, de exemplu).

Acesta mai spune că este lent (dureaza mai mult de 1 ora de când începe să lucreze aparatul respectiv de detecție PCR, chiar și pentru cele mai performante aparate!) și are nevoie de un specialist antrenat pentru a-l efectua.

„Asta în cazul ideal... căci în România nu sunt nici specialiști, nici echipamente și, mai ales, nici reactivi suficienți pentru a testa PCR eficient, din punct de vedere medical. Oamenii ce lucrează, epuizați, de luni de zile în aceste laboratoare nu au nicio vină!!! Au facut un efort absolut remarcabil. Supraomenesc în unele locuri. Dar sunt prea puțini, pentru câtă ofertă de coronavirus le punem în cârcă, prin comportamentul nostru iresponsabil, din ultima vreme. Și, în curând, nu o să mai aibă reactivi, pe măsura cererii”, a explicat Mihai Craiu.

Medicul a mai afirmat că un test PCR pozitiv nu înseamnă că mai ești contagios. Înseamnă că mașina de testare găsește în secrețiile tale ARNul SARS-CoV-2 chiar și la multă vreme după infectare.

„În mod normal, un pacient ce s-a infectat cu coronavirus devine simptomatic după circa 5 zile (sau uneori niciodată!) și poate rămâne cu simptome săptămâni sau chiar luni de zile. Dar un pacient cu imunitate normală nu mai este contagios după circa 10-11 zile de boală, chiar dacă testul PCR rămâne pozitiv. Testul identifică doar fragmente ARN ale unui virus «mort» necontagios”, a mai adaugat acesta.

Concluzia trasă de medicul pediatru este să așteptăm testele antigenice rapide. Cele care determină existența unei proteine de suprafață, a unui virus intact și cu potențial de contagiune, cum ar fi de exemplu proteina S care se leagă de receptorii ACE2.

„Astfel de teste vor aduce rezultate în 15 minute, vor putea fi făcute pe loc (ca un test de sarcină sau ca un test rapid de streptococ beta-hemolitic) și vor costa câțiva dolari. Probabil atunci vom putea controla mai eficient pandemia. Acum suntem fiecare pe cont propriu, aici, acasă....”, a conchis dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe