Newsflash
Dosar

Dr. Dina Mergeani: „Statul să respecte tot ce își asumă”

Dr. Dina Mergeani: „Statul să respecte tot ce își asumă”

Medicul de familie a fost implicat în lupta anti-COVID încă de la începutul pandemiei, în diverse forme, declară dr. Dina Mergeani, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF)

shutterstock_1864113937Medicul de familie a fost implicat în lupta anti-COVID încă de la începutul pandemiei, în diverse forme, declară dr. Dina Mergeani, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF): „În ultima vreme se tot vorbește despre o implicare a medicului de familie în procesul de vaccinare la timpul viitor – «medicii de familie vor fi im­plicaţi»”. 

În contextul Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, marcată anual la 19 mai, președintele SNMF ne-a oferit câteva consideraţii, printre care:

- Până în 15 ianuarie 2021, medicii de familie au fost implicaţi zi de zi în monitorizarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-COV-2, a contacţilor acestora, în îngrijirea pacienţilor acuţi sau cronici non-COVID, în îngrijirea gravidelor și a copiilor, în asigurarea gărzilor la centrele de permanenţă.

- După această dată, medicii de familie și-au petrecut nopţi în șir pentru a prinde locuri la vaccinare pentru pacienţi. Această etapă s-a derulat în paralel cu informarea și consilierea pentru vaccinare și cu urmărirea postvaccinală a pacienţilor.

- Din 4 mai 2021 s-a anunţat demararea procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie. Mare parte dintre acești medici de familie fac ture în centrele de vaccinare, în timpul liber rămas.

- Medicul de familie cunoaște comunitatea și știe cel mai bine dacă pentru pacienţii care i se adresează se poate asigura vaccinarea prin centrul de vaccinare sau în cabinetul său.

De ce are însă nevoie medicul de familie? Președintele SNMF spune că Statul ar trebui să respecte tot ceea ce își asumă, inclusiv în materie de sănătate a populaţiei. „Stimaţi decidenţi, ţineţi cont de semnalele pe care medicii de familie vi le transmit, pentru că aceste semnale reprezintă de fapt, indirect, nevoile pacienţilor”, a atras atenţia dr. Dina Mergeani.

„Să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului”

Medicii de familie sunt foarte importanţi în tot ceea ce înseamnă program de prevenţie, de imunizare și cu atât mai mult în campania de vaccinare împotriva COVID-19, a subliniat dr. Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV, în cadrul conferinţei Ziua Medicului de Familie, organizată în mediul virtual în perioada 13-16 mai.

El și-a exprimat speranţa că în perioada următoare va crește activitatea de vaccinare în cabinetul medicului de familie: „Sunteţi oamenii cu cea mai mare experienţă în vaccinare, sunteţi oamenii care vă bucuraţi de cea mai mare încredere în ceea ce privește relaţia medic-pacient și cred că placa turnantă în momentul de faţă în ceea ce privește informarea, câștigarea, menţinerea și creșterea încrederii oamenilor în vaccinarea împotriva COVID-19 este la dumneavoastră”. 

Președintele CNCAV a mărturisit că această campanie de vaccinare este poate proiectul cel mai important din viaţa sa, însă reușita depinde și de implicarea medicilor de familie.

„Voi coordona această campanie de vaccinare atât timp cât va fi nevoie, însă mai departe cred că trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului, și anume, programul de vaccinare, care vă aparţine și pe care sigur îl veţi gestiona cât se poate de bine”.

Nu în ultimul rând, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că este conștient de activităţile pe care medicii de familie le fac deja pentru gestionarea pandemiei.

Foarte mulţi dintre ei s-au implicat deja în vaccinarea anti-COVID, concomitent cu supravegherea pacienţilor aflaţi la domiciliu, precum și de eliberarea concediilor medicale. Toate acestea fără a-și neglija pacienţii cu boli cronice sau fără a-și înceta activitatea din cadrul programului naţional de vaccinare.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe