Newsflash
Dosar

Dr. Brîndușa Petruțescu, despre alergiile de iarnă: Mucegaiurile pot provoca astm alergic

de Dorina Novac - feb. 7 2020
Dr. Brîndușa Petruțescu, despre alergiile de iarnă: Mucegaiurile pot provoca astm alergic

În sezonul rece petrecem mai mult timp în casă, unde nu pătrunde soarele, de aceea, suntem expuși mai mult unor alergene de interior, precum acarienii din praful de casă și mucegaiurile. Uneori însă, este dificil să recunoaștem simptomele alergiilor, deoarece pot fi confundate cu virozele respiratorii.

Nu doar polenul, primăvara, ne face să strănutăm și să lăcrimăm. Ci și praful ne „gâdilă” nasul iarna. Astfel, acarienii, mucegaiul și părul de animale sunt surse alergenice ce își găsesc adăpost în saltele, mochete, perne, precum și în jucăriile moi. Despre alergiile pe timp de iarnă am stat de vorbă cu dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică. 

Alergiile de iarna

Alergenii care pot da alergii iarna

În sezonul rece predominante sunt alergiile de interior, deoarece petrecem mai mult timp în casă, în spații închise, ne spune dr. Brîndușa Petruțescu. 

Alergiile de interior sunt declanșate, de cele mai multe ori, de acarienii din praful de casă accentuează ea. „Acești mici păienjeni se hrănesc cu celule moarte și descuamate de pe pielea noastră și a animalelor și proliferează, mai ales, în condiții de umiditate crescută, lipsă de radiație solară și lipsă de curenți de aer”.

Alergia la acarieni se manifestă diferit, de la persoană la persoană, și poate evolua inițial ca rinită alergică simplă. De asemenea, potrivit specialistului în alergologie și imunologie, acești mici acarieni pot să ajungă până la nivelul bronhiilor și să determine bronhosmasm și crize de astm, sufocare și șuierat.

Mucegaiurile pot fi și ele cauze de alergii în sezonul rece. „Pe locul doi sunt mucegaiurile. Expunerea este în tot timpul anului, dar iarna este umiditate mai multă și aerisim încăperile mai rar și mai puțin. Astfel, mucegaiul din locuințe poate provoca reacții alergice, rinită alergică, conjunctivită alergică sau astm alergic”, explică dr. Brîndușa Petruțescu.

Și epiteliile animalelor de companie pot cauza strănut, nas înfundat și chiar tuse seacă. „Multe persoane sunt alergice la pisici, din ce am văzut eu. Încă nu au fost inventate pisicile hipoalergenice – modificate genetic, care să nu mai elimine alergenul”, continuă medicul specialist în alergologie.

Pe lângă astm, rinită alegică și conjunctivită, în anotimul rece poate apărea și alergia la frig, numită și urticaria la frig. Aceasta apare în urma expunerii pielii la temperaturi scăzute. „Nu este chiar o alergie, dar manifestându-se sub formă de urticarie, deseori pacientul ajunge și la alergolog. Cauzele sunt destul de complexe: infecții virale, infecții cu virusul hepatitei C. Această sensibilitate la frig poate fi manifestată prin apariția de pete roșii, cu mâncărime intensă, pe zonele expuse la frig. Apoi se poate extinde pe tot corpul. Au fost citate și cazuri severe, chiar anafilaxie”, spune dr. Brîndușa Petruțescu.

Sfaturi pentru a preveni alergiile iarna

Iarna, dormitoarele sunt adevărate „mine” de praf și de acarieni. De aceea, este indicat să le păstrați curate: scuturați și aerisiți saltelele, curățați paturile și pernele, aspirați cu grijă toate obiectele din cameră. Totodată, este indicat să spălați așternuturile săptămânal, la temperature de 60 de grade Celsius. Pentru a reduce numărul de alergeni este important să aerisiți zilnic camera, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 50%.

Profesorul Frédéric de Blay, peneumo-alergolog la Spitalul Universitar din Strasbourg, la fel subliniază faptul că prezența alergenilor în casă crește riscul de a dezvolta astm. Dar, potrivit lui, respectând câteva recomandări simple, putem reduce simptomele alergiilor respiratorii.

Acesta îndeamnă persoanele să renunțe la fumat, să aerisească apartamentul „prin deschiderea geamurilor timp de cincisprezece minute pe zi”, să folosească pături sau perne din materiale sintetice, să pună huse antiacarieni și să le spele în mod regulat.

Brîndușa Petruțescu

Dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică


Notă autor:

Sursă imagine: shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe