Newsflash
Știri

Teste moleculare gratuite pentru astmul alergic

de Cristina GHIOCA - mai 5 2023
Teste moleculare gratuite pentru astmul alergic

Recent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a introdus pe lista serviciilor decontate o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienţilor cu astm alergic.

astm_1Astmul alergic este o boală care permite păstrarea unei bune calităţi a vieţii, atât timp cât este tratată corespunzător, a atras atenţia prof. dr. Carmen Panaitescu, președinta Societăţii Române de Alergologie și Imunologie Clinică din România (SRAIC), în contextul Zilei Mondiale a Astmului.

Cu această ocazie, ea a amintit că în ţara noastră tratamentul astmului este decontat integral: „În România, în acest moment, pacienţii cu astm alergic beneficiază de aceleași terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj este că tratamentul este complet compensat și de curând au fost introduse pe lista de gratuităţi și o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienţilor alergici”.

Ziua Mondială a Astmului este aniversată anual în prima zi de marţi a lunii mai. Anul acesta, SRAIC o marchează prin organizarea unui congres desfășurat în București în perioada 4-6 mai.

Tot în acest context, Societatea Română de Pneumologie (SRP) va oferi spirometrii gratuite, timp de trei zile, în centrul comercial Sun Plaza din București. Acestea vor fi efectuate vineri, 5 mai, între orele 16:00 și 22:00, sâmbătă în intervalul 10:00 - 22:00 și duminică între orele 10:00 și 16:00.

„Astmul, o boală încă subdiagnosticată și intermitent tratată, rămâne o provocare pentru medic și pacient. Progresele terapeutice actuale permit tratarea tuturor pacienţilor, indiferent de stadiul de severitate a bolii. Ultimele tratamente biologice dau o nouă șansă chiar și celor cu astm sever. Totul este ca tratamentele să fie urmate corect și constant”, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, viitorul președinte al SRP.

La nivel mondial, potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu astm. În România există, în prezent, un milion de pacienţi cu această boală.

Citiți și: Proiect de educaţie pentru sănătate în Timișoara

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe