Newsflash
Știri

Dr. Adrian Marinescu: medicul de familie nu a avut o viață ușoară în pandemie

de Florentina Ionescu - nov. 4 2022
Dr. Adrian Marinescu: medicul de familie nu a avut o viață ușoară în pandemie

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a dat publicității la 1 noiembrie rezultatele unui studiu cu privire la percepția românilor despre testarea COVID, simptomele bolii.

Prezent la conferința în care au fost prezentate rezultatele studiului comandat de COPAC, dr. Adrian Marinescu (foto), director medical la 
Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, a explicat cât de greu a fost rolul pe care l-a avut medicul de familie în relația cu pacientul în pandemia de COVID-19. 

Citiți și: Percepţia românilor despre testarea COVID 

Dr. Marinescu2

„Legat de studiul COPAC, sunt lucruri interesante și care chiar se potrivesc în realitate. De fiecare dată încerc să spun, apropo de medicul de familie, că el nu a avut o viață ușoară [în pandemie]. Eu cred că medicii de familie au avut o viață extrem de grea. Și faptul că fiecare pacient și-a dorit să discute, în primul rând, cu medicul de familie [nu a fost ușor]. Gândiți-vă la numărul de pacienți și la ce însemna să răspundă un medic într-o anumită zi. Nu a avut viață ușoară”, a declarat dr. Adrian Marinescu marți. 

Pacienții ajung târziu la medic 

Directorul medical de la „Matei Balș” a atras atenția că atitudinea românilor în pandemie, în special cei care s-au prezentat în stadii avansate de boală la medic, poate avea un cost prea mare, ducând uneori chiar la lucruri grave. 

Dr. Marinescu

„Suntem în continuare în punctul în care ne punem problema că, dacă ajungem la medic, [asta] presupune un cost, că dacă ajungem la medic, s-ar putea să aflăm de un diagnostic și mai bine nu aflăm – de parcă acest lucru schimbă ceva. Nu schimbă. Că vorbești de o infecție cu SARS-CoV-2 și ajungi târziu [la medic], că vorbești de o infecție cu HIV, că vorbești de hepatite – și exemplele ar putea să continue –, în momentul în care ajungi târziu la medic, cu siguranță te va costa mai mult și cu siguranță vei pierde timp, pentru că vei avea mai puțin, ca speranță de viață”, a atras atenția dr. Adrian Marinescu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe