Newsflash
Internaționale

Dosarul Levothyrox: Merck, pus sub acuzare pentru „înşelăciune în formă agravată”

de L. Budin - oct. 19 2022
Dosarul Levothyrox: Merck, pus sub acuzare pentru „înşelăciune în formă agravată”

Decizia privește modalitatea prin care s-a făcut informarea pacienților, în momentul tranziției de la vechea la noua formulă a medicamentului, în 2017.

Un nou capitol în afacerea Levothyrox : filiala franceză a laboratorului farmaceutic Merck a fost pusă sub acuzare pentru înșelăciune în forma agravată, în secțiunea penală a dosarului privind schimbarea formulei acestui medicament conceput pentru tratamentul hipotiroidiei, informează agenția AFP, preluată de France 24.

Levothyrox
Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Într-un comunicat al grupului se precizează că decizia vine ca urmare a audierii, la Tribunalul judiciar din Marsilia, a președintelui filialei franceze a Merck, și că privește modalitatea prin care s-a făcut informarea pacienților, în momentul tranziției de la vechea la noua formulă a medicamentului, în 2017.

Noua formulă a Levothyrox folosește aceeași substanță activă, levotiroxina, dar cu noi excipienți meniți să stabilizeze compoziția medicamentului. Însă mii de pacienți francezi s-au plâns rapid de numeroase efecte secundare precum crampe, dureri de cap, amețeli sau pierderea părului. O petiție cerând întoarcere la vechea formulă a strâns peste 170.000 de semnături.

În martie 2018, la Marsilia, s-a deschis o anchetă în acest caz – iar punerea recentă sub acuzare este o nouă etapă în acest dosar, care a fost salutată de avocatul Marie-Odile Bertella-Geffroy, care reprezintă circa 3.000 de pacienți dependenți de Levothyrox.

De partea cealaltă, reprezentanții laboratorului Merck și-au exprimat dorința de a aduce toate clarificările necesare, pentru a demonstra că nu s-a comis nicio infracțiune penală, de orice natură ar fi ea. Merck mai adaugă, în comunicatul său, că punerea sub acuzare „nu privește în niciun caz calitatea noii formule” a medicamentului.

France 24 precizează că dosarul Levothyrox are mai multe secțiuni. În iunie 2019, ANSM, agenția franceză de control al securității medicamentelor, a desfășura un studiu cu peste 2 milioane de pacienți și a concluzionat că trecerea la noua formulă a Levothyrox nu a produs „probleme grave de sănătate”.

Această agenție este astăzi vizată în instanță de o acțiune colectivă, inițiată în 2021 de circa 1.100 de persoane, care acuză reprezentanții ei pentru „vigilență deficitară” și „lipsă de anticipație”.

O altă fațetă a scandalului cuprinde o acțiune civilă, la Curtea de Casație, prin care Merck a fost obligat să despăgubească peste 3.300 de utilizatori ai medicamentului care au suferit efecte secundare, ca urmare a schimbării formulei, notează France 24.

În motivarea sa, instanța supremă a estimat că „atunci când compoziția unui medicament se schimbă și când această evoluție a formulei nu e semnalată explicit în prospect, fabricantului și entității care face profit li se poate reproșa o informare deficitară”, putând cauza „un prejudiciu moral”.

În Franța, circa 2,5 milioane de pacienți folosesc, zilnic, noua formulă a Levothyrox, arată Merck, și mai puțin de 100.000 de pacienți sunt tratați cu vechea formulă care se importa în Franța sub numele de Euthyrox. Distribuția vechii formule, care ar trebui să înceteze în 2020, a fost prelungită în mai multe reprize și va continua până la finele lui 2022.

Produsele pentru îndreptarea părului, risc crescut de cancer uterin

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe