Newsflash
Dosar

Maratonul de vaccinare: un exerciţiu „egoist” de voluntariat

de Redacția Viața Medicală - mai 14 2021
Maratonul de vaccinare: un exerciţiu „egoist” de voluntariat

Apelul rectorului UMF „Carol Davila” s-a „viralizat” și printre medicii-redactori ai ziarului nostru, care s-au înscris ca voluntari la centrul de vaccinare de la Biblioteca Naţională.

Acţiunea-maraton din weekendul trecut, o adevărată provocare pentru personalul medical din Capitală, a adunat peste 1.300 de medici de toate gradele, medici rezidenţi, asistenţi medicali și studenţi, care s-au înrolat ca voluntari pentru a da o mână de ajutor în lupta cu SARS-CoV-2. „Am mai participat la acţiuni de voluntariat, însă niciuna nu a avut o amploare și un impact asemănător”, spune dr. Roxana Dumitriu, medic rezident Endocrinologie și redactor la Viaţa Medicală. „Am întâlnit oameni care au venit la vaccinare cu speranţă, optimism și fără frică. M-au surprins, pentru că îmi pierdusem speranţa că se va mai schimba percepţia colectivă asupra vaccinării anti-COVID”, mărturisește Roxana.

maratonul vaccinarii 3        Această impresionantă mobilizare a corpului medical bucureștean, a organizatorilor și a mass-media a făcut ca numărul celor care s-au prezentat pentru vaccinare să rupă barierele imaginaţiei. „A fost peste așteptările noastre. Ne bucurăm că bucureștenii și cei din jurul Bucureștiului au avut încredere în noi”, declara principalul artizan al acestui eveniment, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”.

Ecusoane pregatite pentru o noua tura de voluntari
Ecusoane pregatite pentru o nouă tură de voluntari

Bucuria de a ajuta

        Dr. Simona Melnic, directorul general al publicaţiei noastre, ne-a povestit câteva crâmpeie surprinse în activitatea colegilor în halat. A impresionat-o angajamentul medicului Alina Simion, de exemplu, care a vaccinat neîntrerupt la unul dintre punctele de vaccinare, a fost în picioare non-stop și, cu toate acestea, și-a prelungit tura la 24 de ore, spunând că „e la fel ca-n gardă”. Sau Cristina Apopei, o asistentă cu ochi albaștri, căreia îi ghiceai zâmbetul blând chiar și prin mască. La fel și studenţii, precum Mihai, anul I, din Ialomiţa sau Bianca din Pitești, care „alergau ca niște stewarzi, conducând pacienţii de colo-colo”. Dr. Dan Niculescu a adus cu sine parcă întreaga serie de rezidenţi endocrinologi: dr. Mădălina Iftimie, dr. Laura Deacu, dr. V. Năstase, dr. Antonia S, dr. Ștefan A. și-au făcut un scop în sine din a consilia și tria pacienţii.

        „L-am întrebat pe profesorul Jinga cum a reușit această mobilizare impresionantă”, continuă Simona Melnic: „Păi, am creat un link de înscriere...”. „Și?!”. „Și au venit!”.

        „Am înţeles mai mult decât oricând că voluntariatul este un exerciţiu «egoist»: câștigi enorm, mult mai mult decât ceea ce dai. Cred că nu am mai avut o asemenea senzaţie de împlinire și recunoștinţă de breaslă datorată oamenilor, până atunci necunoscuţi, din jurul meu, de pe vremea când cântam Gaudeamus igitur din toată inima, și credeam că lumea e a noastră”, mărturisește Simona.

        Laura Davidescu, medic și ea, dar și director editorial la Viaţa Medicală, spune că aștepta acest moment încă de când s-a desfășurat o acţiune similară la Timișoara: „Citisem în ochii colegilor de acolo plăcerea de a ajuta, satisfacţia de a face bine”.

        Au impresionat-o în primul rând medicii și asistenţii implicaţi: de la coordonatorul dr. Dan Niculescu, care i-a mărturisit că nu se aștepta să vadă atâta dăruire necondiţionată din partea colegilor în halate albe, sau neobosita șefă de tură, prof. farm. Doina Drăgănescu, până la rezidenţii care au făcut anamneze „fără număr” ori studenţii care s-au făcut utili introducând date în platforma de vaccinare și tipărind adeverinţe. 

Toată lumea e în câștig

        Care a fost cel mai mare câștig al efortului din weekendul trecut? În primul rând, numărul neașteptat de mare de persoane vaccinate – peste 20.000. Au fost oameni de toate vârstele, tineri, familii cu copii în braţe sau în cărucioare, bătrâni mai mult sau mai puţin autonomi. A trecut pragul centrului de vaccinare chiar și o familie formată din patru generaţii, conștiente de beneficiile vaccinării datorită medicului lor de familie, dr. Valeria Herdea.

        Tabloul a fost completat cu un domn pe hoverboard cu luminiţe multicolore, un călugăr de la Comana, studenţi mediciniști străini, care nu au fost primiţi până acum să se imunizeze, muncitori nepalezi care abia „rup” câteva cuvinte în engleză... și mulţi, mulţi alţii. Un spectacol al vieţii sociale pe care ne-o dorim cât mai repede recuperată: fără distanţare fizică obligatorie, fără atât de multe precauţii și restricţii. Și cu zâmbete la vedere, fără mască. Urmează rapelul. Tot acolo. Peste trei săptămâni.â

Citește și: Vom vaccina România, dar o vom vaccina în timp util?

Test de anduranță pentru bucureșteni

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe