Newsflash
Dosar

Test de anduranță pentru bucureșteni

de Florentina Ionescu, Dorina Novac - mai 14 2021
Test de anduranță pentru bucureșteni

Fiecare persoană vaccinată împotriva COVID-19 contează, iar Maratonul Vaccinării – ediţia București reprezintă încă un pas important pentru a atinge un nivel de imunizare a populaţiei suficient de ridicat astfel încât să revenim la normalitate, a subliniat prof. dr. Viorel Jinga.

maratonul vaccinarii 3

Trei zile, 24 de ore din 24, sute de medici, studenţi şi asistenţi medicali au fost implicaţi într-un proiect complex pentru a susţine procesul de creştere a numărului persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 – Maratonul Vaccinării, organizat în Capitală de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București.

        Chiar dacă evenimentul începea oficial la ora 16:00, multe persoane în vârstă s-au prezentat în cele două centre (Sala Palatului și Biblioteca Naţională a României) încă de la ora 12:00, după cum a spus prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București: „Desigur, au venit doar cu buletinul, a fost mai ușor pentru aceste persoane. Probabil că e mai greu cu partea tehnică, să se înscrie pe o platformă. Unul dintre scopurile acestui maraton a fost și acela de a-i vaccina fără programare, doar cu buletinul”.

        Un alt lucru pe care l-a punctat acesta a fost faptul că s-au putut vaccina persoane și în baza pașaportulului: „Au fost cetăţeni străini care au venit și s-au vaccinat. Cetăţeni care lucrează în România. Și s-au vaccinat [venind] cu pașaportul”.

Corpul medical a avut aceeași voce

        Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), a fost prezentă, de asemenea, la Maratonul Vaccinării, eveniment pe care l-a descris ca fiind „un efort uriaș de resursă umană”. Ea a detaliat că au fost mai mult de 1.200 de voluntari în cele două centre mari, dintre care peste 500 de studenţi: „Nu știu ce anume mă bucură mai mult: numărul mare de persoane care au ales să se vaccineze în aceste zile și pe care sperăm să îl avem în continuare (...) sau solidaritatea de care corpul medical a dat dovadă în aceste zile. Medici, rezidenţi, studenţi, asistente medicale au vorbit astăzi (8 mai – n.red.) și ieri – și vor vorbi – pe aceeași voce”.

        Conf. dr. Mihai Craiu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, a oferit câteva detalii chiar din „tranșee”, la finalul maratonului. El a subliniat că „sunt o serie de povești individuale în care asistente și-au luat liber de la serviciu, deci fără plată, ca să vină să stea noaptea cu noi, sau medici care au venit de acasă duminica seara, la o simplă postare a domnului rector [Viorel Jinga] pe grupul de cadre didactice al facultăţii”. Într-o notă optimistă, doctorul Mihai Craiu a subliniat că prin intermediul acestor „tineri minunaţi – studenţi, asistente medicale, medici rezidenţi – este foarte posibil să ducem [la bun sfârșit] efortul acesta de vaccinare, care ar trebui să fie și mai intens dacă dorim să atingem acea cifră dătătoare de speranţă, undeva în mijlocul verii, de 10 milioane”.

Program artistic în condiţii de siguranţă

        La centrul de vaccinare de la Sala Palatului, vineri, 8 mai, aproape de ora 16:00, prof. dr. Viorel Jinga a bătut gongul și a dat startul Maratonului Vaccinării, un moment emoţionant, a spus rectorul UMF „Carol Davila”, „pentru că în această instituţie a bătut gongul după mult timp”. El a vorbit, printre altele, și despre programul artistic din cele două centre. Dacă la Biblioteca Naţională a României, ministrul Culturii a asigurat un program artistic, la celălalt centru (Sala Palatului) a venit în ajutor Fundaţia Regală Margareta a României „pentru a promova bursierii pe care îi are, și aţi auzit deja un violonist”. Duminică, programul artistic a fost completat cu alţi artiști care au asigurat un fond muzical în cadrul maratonului vaccinării. „Este o atmosferă oricum liniștită, sigură, profesionistă, dar venind și cu acest fond muzical, se va pleca cu o impresie și mai bună despre această acţiune”, a conchis rectorul UMF „Carol Davila” București.

minirecitalul de pian si vioara pentru a primit aplauze de la personalul medical si de la persoanele vaccinate
Minirecitalul pentru pian și vioară a primit aplauze de la personalul medical și de la persoanele vaccinate.

Maratonul vaccinării din București, în cifre

Trei zile și trei nopţi, non-stop, în perioada 7-10 mai, locuitorii din București, dar și din alte localităţi, chiar și din alte ţări, s-au vaccinat împotriva COVID-19, fără programare, cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech. Acest vaccin este autorizat pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

  • 20.360 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în cadrul Maratonului vaccinării din București. La centrul de vaccinare de la Sala Palatului s-au vaccinat 12.650 de persoane, iar la cel de la Biblioteca Naţională 7.710 persoane;
  • 1.349 de medici, medici rezidenţi, asistenţi medicali și studenţi au participat la maratonul de vaccinare anti-COVID de la București;
  • În cele două centre de vaccinare – Sala Palatului și Biblioteca Naţională – au fost organizate 50 de fluxuri de vaccinare.
  • S-au înregistrat, din rândul persoanelor vaccinate în cadrul Maratonului, nouă cazuri cu lipotimie, zece cu hipertensiune, trei cazuri cu stare de greaţă, două cu cefalee și zece cu stare de ameţeală.

Maratonul Vaccinării din Capitală a fost organizat de UMF „Carol Davila” Bucureşti, în parteneriat cu: CMMB, OAMGMAMR – filiala Bucureşti, Societatea Studenţilor la Medicină Bucureşti şi Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi, cu sprijinul ASSMB şi al CNCAV.

Citește și: Maratonul de vaccinare, un exercițiu „egoist” de voluntariat

Vom vaccina România, dar o vom vaccina în timp util?

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe