Recent, la Bucureşti, s-a desfăşurat cel de-al treilea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică şi cel de-al patrulea Simpozion al Romanian Chapter of ISMRM. Partener media al evenimentului, „Viaţa medicală” publică o relatare a celor mai importante momente, semnată de dl prof. dr. Ioan Codorean, preşedintele Societăţii de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România, precum şi o detaliere a câtorva din lucrările prezentate, realizată de dl dr. Mihail Călin. (...)
 "> Rezonanţa magnetică, în continuu progres - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Rezonanţa magnetică, în continuu progres

de Prof. dr. Ioan CODOREAN - iul. 1 2011
Rezonanţa magnetică, în continuu progres

   Recent, la Bucureşti, s-a desfăşurat cel de-al treilea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică şi cel de-al patrulea Simpozion al Romanian Chapter of ISMRM. Partener media al evenimentului, „Viaţa medicală” publică o relatare a celor mai importante momente, semnată de dl prof. dr. Ioan Codorean, preşedintele Societăţii de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România, precum şi o detaliere a câtorva din lucrările prezentate, realizată de dl dr. Mihail Călin. (...)

 

   Recent, la Bucureşti, s-a desfăşurat cel de-al treilea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică şi cel de-al patrulea Simpozion al Romanian Chapter of ISMRM. Partener media al evenimentului, „Viaţa medicală” publică o relatare a celor mai importante momente, semnată de dl prof. dr. Ioan Codorean, preşedintele Societăţii de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România, precum şi o detaliere a câtorva din lucrările prezentate, realizată de dl dr. Mihail Călin.
   În perioada 8-10 iunie a.c., în Amfiteatrul Mare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), s-a desfăşurat al treilea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică cu participare internaţională şi cel de-al patrulea Simpozion al Grupului Român de Rezonanţă Magnetică afiliat Societăţii Internaţionale de Rezonanţă Magnetică în Medicină (ISMRM), în organizarea Societăţii de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România (SRMMR), a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi a Disciplinei Radiologie, imagistică medicală şi medicină nucleară din SUUMC.
   Organizarea, odată la doi ani, a unei astfel de manifestări ştiinţifice este cerută atât de progresele tehnologice rapide, pe care le cunoaşte această tehnică imagistică non-invazivă, cât şi de lărgirea continuă a spectrului aplicaţiilor clinice în aproape toate capitolele patologiei. Informaţiile diagnostice oferite de aceste două tehnici RM – imagistică (IRM) şi spectroscopie (SRM) – sunt prioritare, de cele mai multe ori unice, nefiind evidenţiate prin alte tehnici imagistice precum ecografia, computer tomografia sau scintigrafia. Dacă pentru prima imagine RM, o secţiune prin creierul uman, realizată la 3 iulie 1977, a fost necesar un timp de achiziţie de circa cinci ore, în prezent, cu echipamentele de ultimă generaţie, se obţine un set de imagini în mai puţin de o secundă. Într-un interval de timp scurt au fost introduse în practica clinică – cu beneficii diagnostice enorme – imagistica rapidă şi ultrarapidă, imagistica funcţională şi metabolică, achiziţia în sistem „paralel“ a întregului corp omenesc pe o singură imagine iar, mai recent, imagistica hibridă funcţional-metabolică whole body PET–MRI.
   În acest context, cel de-al treilea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică cu participare internaţională şi-a propus ca obiective: • să facă ştiute şi să promoveze progresele uriaşe pe care le-au înregistrat IRM şi SRM pe plan mondial, în vederea introducerii în practica clinică din ţara noastră a celor mai recente tehnici capabile să vizualizeze substratul patologic la nivel celular şi subcelular • să atragă pentru dezbateri un număr cât mai mare de clinicieni din domenii diferite, beneficiari ai informaţiilor diagnostice non-invazive, non-iradiante oferite de IRM, unele dintre ele unice. În acest sens, s-a fixat ca temă de dezbatere a congresului – stabilirea priorităţilor diagnostice ale IRM în principalele capitole de patologie. Astfel, programul ştiinţific al reuniunii a fost structurat pe simpozioane, primele patru referindu-se la priorităţile diagnostice ale imagisticii RM în patologia SNC (protocoale avansate de explorare cerebrală), aportul IRM în patologia osteoarticulară, IRM în patologia hepato-renală – inclusiv evaluarea transplantului de ficat şi rinichi – şi evaluarea patologiei pelvisului şi a sânului. Temele au fost alese în raport cu posibilităţile tehnice şi performanţele echipamentelor de RM disponibile în acest moment în România. Tema celui de-al cincilea simpozion a fost dedicată aportului SRM în practica clinică. Un al şaselea simpozion a fost destinat lucrărilor prezentate de colegii noştri de echipă, operatorii şi tehnicienii care lucrează alături de noi în examinarea pacienţilor, cei care efectuează achiziţia şi prelucrarea imaginilor RM conform protocoalelor de lucru stabilite de medicii imagişti în raport cu tipul patologiei suspectate. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe