Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Noutăţi în tratamentul artritei reumatoide

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 2 iulie 2010

   Aproximativ 2,9 milioane de europeni suferă de artrită reumatoidă (AR). Despre impactul asupra calităţii vieţii şi despre terapia optimizată cu glucocorticoizi a acestei afecţiuni au discutat dnii prof. dr. Maurizio Cutolo, director al Research Laboratory and Academy Unit of Rheumatology, Universitatea din Genova (Italia) şi prof. dr. Douglas Veale, director de Cercetare translaţională la Dublin Academic Medical Centre (Irlanda), în cadrul unui workshop organizat de compania Mundipharma, la Roma, cu prilejul celui de-al 11-lea Congres anual al EULAR (European League Against Rheumatism). (...)


   Este foarte importantă înţelegerea impactului redorii matinale şi al durerii în AR. Acesta a fost subiectul unui studiu paneuropean, ce a implicat 518 reumatologi, 750 de pacienţi cu AR (diagnosticaţi cu cel puţin 6 luni anterior şi care prezentau afectare funcţională articulară matinală de cel puţin 3 ori/săptămână), 5.500 persoane sănătoase din publicul larg, din 11 ţări europene. 56% din pacienţi cu nevoie de ajutor pentru a se ridica din pat, 46% sunt incapabili să se spele pe dinţi, 58% trebuie ajutaţi să se îmbrace. 52% din suferinzi se simt frustraţi, 29% – furioşi, 14% – învinşi, 33% – epuizaţi emoţional. Boala le controlează viaţa, consideră 66% din bolnavi, sau le afectează relaţiile – 47%; 39% din ei se simt o povară pentru ceilalţi. Şi cariera (munca) le este serios afectată: 14% au fost nevoiţi să-şi schimbe profesia, iar 47% au fost incapabili să mai lucreze. Per ansamblu, 70% din cei cu AR declară că simptomele matinale au un impact semnificativ asupra muncii lor, iar 82% au calitatea vieţii afectată. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.