Acasă » Evenimente » Diverse
Galerie FOTO: Lucruri extraordinare de care este capabil creierul

Săptămâna aceasta, la 22 iulie, a fost marcată Ziua Mondială a Creierului sau „World Brain Day”, organizată an de an de Federația Mondială de Neurologie. Iată câteva aspecte remarcabile ale acestui organ.
Cu această ocazie, am pregătit o galerie foto cu informații dovedite de numeroase cercetări științifice, pentru a ne convinge încă o dată de cât de extraordinar este creierul uman.
Dincolo de miturile și dezinformările despre creier care au fost percepute ca fiind „fapte reale”, cercetătorii spun că studiul creierului uman este una dintre cele mai puțin explorate arii din știință.






Un mit extrem de cunoscut spune că alcoolul ucide neuronii, însă oamenii de știință spun că nu se întâmplă acest lucru. Totuși, consumul excesiv de alcool poate distruge țesutul conjungtiv de la capătul neuronilor.


Creierul uman produce jumătate de cană de lichid cefalorahidian în fiecare zi. Acest organ plutește în această baie de lichid, iar acționează ca o zonă de protecție sau zonă-tampon care absoarbe șocurile. Astfel, creierul este menținut într-o stare optimă și nu este distrus sub propria greutate.

Creierul uman produce jumătate de cană de lichid în fiecare zi. Acest organ plutește în această baie de lichid cefalorahidian (denumit, mai rar, și lichid cerebrospinal), iar lichidul acționează ca o zonă de protecție sau zonă-tampon care absoarbe șocurile. Astfel, creierul este menținut într-o stare optimă și nu este distrus sub propria greutate.



Sinestezia este o tulburare în care persoana percepe simultan pe cale senzorială diferită un stimul receptat la nivelul unui analizator. Cu alte cuvinte, stimularea unui simț evocă în mod automat percepția unui alt sens. Persoanele cu sinestezie pot să „guste” cuvintele, să „miroasă” sunetele sau să vadă numerele ca pe niște culori. Nu se știe cu exactitate de ce se întâmplă acest gen de fenomene în creier, însă o teorie spune că creierul acestor persoane are o hiper-conectivitate între zonele senzoriale de la nivel cerebral.
Bibliografie:
1. https://faculty.washington.edu/chudler/facts.html ;
2. https://www.sciencealert.com/10-brain-disorders-that-completely-change-how-people-see-the-world ;
3. https://news.yale.edu/2012/08/12/yale-team-discovers-how-stress-and-depression-can-shrink-brain ;
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/ și https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917688/ ;
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677584/ ;
6. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)92185-V/fulltext ;
7. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/186-196.htm ;
8. https://en.wikipedia.org/wiki/Cerebrospinal_fluid ;
9. https://www.brainline.org/author/brian-greenwald/qa/can-brain-itself-feel-pain și https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936 ;
10. https://io9.gizmodo.com/the-12-cognitive-biases-that-prevent-you-from-being-rat-5974468 ;
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3025154/ și https://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615144339.htm ;
12. https://www.sciencemag.org/news/2018/03/synesthesia-s-mysterious-mingling-senses-may-result-hyperconnected-neurons și https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2668015/
13. https://bebrainfit.com/human-brain-facts/