Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

De la Ramon y Cajal la… „Blue Brain“

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 30 aprilie 2010

    Capitala europeană în care îşi au sediul organizaţii precum OPEC, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a fost, la începutul acestei primăveri (astronomice), preţ de cinci zile, centrul lumii… Neuroreabilitării. Kongresszentrum, din alcătuirea aripii noi a palatului Hofburg (odinioară, reşedinţa imperială, ce adăposteşte acum birourile preşedintelui Austriei, multe muzee, Şcoala de vară de echitaţie, Biblioteca Naţională) a găzduit al 6-lea Congres mondial de specialitate – WCNR (World Congres for Neuro- Rehabilitation), organizat de WFNR (World Federation for NeuroRehabilitation). O relatare despre acest eveniment, la care redacţia noastră a fost reprezentată de dr. Maria Dragotă. (...)
 

    (...) Participarea românească la programul reuniunii a fost una consistentă dl prof. dr. Dafin Mureşanu (secretar general al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii – SSNN) a susţinut cursul despre neuroprotecţie (Meet the Professor Breakfast), a fost chairman la simpozionul Neurofarmacologie (în care au fost prezentate două medicamente de perspectivă în accidentul vascular cerebral ischemic acut: Cerebrolysin – ce conţine fragmente active de factori neurotrofici, cu efect pleiotrop şi multimodal, şi albumina, cu efect pleiotrop; au fost trecute în revistă studii despre efectul amfetaminei în NR. Speakeri: Dafin Mureşanu, Larry Goldstein şi Myron Ginsberg, ambii din SUA), iar în cadrul workshop-ului ştiinţific „De la neurobiologie la neurorecuperarea clinică“ (organizat de SSNN şi avându-i coordonatori pe prof. dr. Heinrich Binder şi prof. dr. Franz Gesterbrand, ambii din Austria) a vorbit despre Deteriorarea cognitivă vasculară şi terapia cu factori neurotrofici; la aceeaşi manifestare, dl prof. dr. Gelu Onose (preşedinte al Societăţii Române de Neuroreabilitare, afiliată la WFNR) a prezentat date despre studiul de mare amploare, retrospectiv, de tip cohortă, la scară naţională, privind eficacitatea tratamentului cu Cerebrolysin în traumatismele craniocerebrale, iar dr. Bogdan Ignat şi prof. dr. Cristian Dinu Popescu au analizat efectul stimulării electrice funcţionale asupra excitabilităţii corticale şi parametrii clinici ai mersului la pacienţii cu stroke cronic. Dl prof. dr. Gelu Onose a fost, de asemenea, coordonator şi speaker al workshop-ului „Evaluarea şi educaţia în leziunile medulare“, prezentând standarde în diagnosticul şi evaluarea neurologică, respectiv în educaţie, iar dr. Andrada Mirea a expus o propunere de bază de date electronică ce permite urmărirea/evaluarea pe termen lung a persoanelor cu sechele posttraumatism vertebro-medular. Premiul pentru cel mai bun poster a fost atribuit colectivului format din Delia Cinteză, S. Diaconescu, S. Popescu, G. Gălbează, V. Marcu, D. Poenaru, A. Dima, cu studiul Gait rehabilitation in post stroke patients – task oriented treadmill exercises versus step over obstacles training. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC