Newsflash
Diverse

Bolile bătrânilor și întrebările tinerilor

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - ian. 11 2016
Bolile bătrânilor și întrebările tinerilor
     La Paris, frumusețea arhitecturii încântă ochii, iar realizările oamenilor cultivă spiritele. Ca student medicinist, nu poți refuza șansa de a participa la un congres medical, chiar și într-o perioadă mai tulbure în istoria Franței. Mie mi-a fost oferită prin intermediul programului „Medvise – consiliere profesională în specializările medicale“, program derulat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași. Din fericire, acest program așteaptă în continuare și alți studenți care vor să își găsească specializarea ce li se potrivește cu adevărat.
     În timpul vizitei la Paris, am ținut constant legătura cu dr. George Donose Pisica, un medic român care lucrează de ani buni în capitala Franței, la Spitalul Broca. El s-a ocupat de organizarea congresului „Zilele Spitalului Broca“, unul dintre cele mai cunoscute spitale de geriatrie din Paris.
     Dr. Pisica este unul dintre medicii români din țară și au reușit să își creeze prietenii durabile, să practice meseria care îi pasionează și să-i ajute, în același timp, pe cei care încă sunt pe drumul devenirii. La evenimentul organizat de el au mai participat alți patru medici români stabiliți în Franța.
     Temele discutate au fost desigur legate de tratamentele pentru pacienții vârstnici, de la anticoagulante la neuroleptice și interacțiuni medicamentoase, de la managementul insuficienței cardiace la schimbările microbiotei intestinale, care apar odată cu vârsta și determină dezvoltarea unor afecțiuni patologice la bătrâni.
     Publicul a dat dovadă de interes, prezentările fiind urmate de ședințe lungi de întrebări. Curiozitatea și dorința de cunoaștere a doctorilor era evidentă. Au participat medici din diferite culturi, care lucrează în Paris sau în împrejurimi. Au venit și colegi din țări îndepărtate. Mi-a atras atenția în mod plăcut dorința de cunoaștere ce unește oameni din toată lumea. De asemenea, m-a impresionat căldura cu care francezii ne-au întâmpinat. Încă de la prima noastră vizită acolo, ei s-au arătat încântați de programele pentru studenți din România, care au scopul de a ne ajuta să alegem conștienți drumul în viață.
     Important de știut pentru studenții care sunt atrași de cercetare este faptul că au posibilitatea de a căpăta experiență alături de medicii francezi, chiar dacă nu sunt programe oficiale pentru noi. „O cerere personalizată“, mi-au explicat gazdele noastre, le-ar putea da acces la activitățile de cercetare din centrul parizian. Cei interesați pot vizita pagina oficială a Centrului de cercetare CEN STIM CO (Centre D’Expertise National en Stimulation Cognitive) și aplica online pentru un modul de cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe