Newsflash
Diverse

Boala cronică de rinichi: marele imitator

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 3 2014
Boala cronică de rinichi: marele imitator

„În cinstea Zilei rinichiului, bea un pahar cu apă!“, este sloganul lansat de Societatea Română de Nefrologie (SRN) cu ocazia Zilei mondiale a rinichiului, celebrată anul acesta la 13 martie (se sărbătoreşte anual, în a doua zi de joi a lunii martie). Este un semnal de alarmă pe care SRN doreşte să-l tragă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi (BCR) în rândul populaţiei. „A avea BCR, din păcate, reprezintă poate cel mai important marker de prognostic negativ. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală“, a declarat prof. dr. Adrian Covic, preşedintele SRN, în cadrul conferinţei de presă organizată la Bucureşti, la 13 martie a.c.

 

 

Unul din zece cazuri este pur nefrologic

 

Din datele Registrului Renal Român (RRR) aflăm că 10% din populaţia României are BCR. Acelaşi procent îl regăsim şi în datele epidemiologice validate şi publicate ale centrelor universitare din Iaşi şi Timişoara, dar şi în alte ţări din Europa şi SUA. Prof. dr. Adrian CovicPutem spune că este o constantă a prevalenţei acestei boli. Din păcate, spune profesorul Covic, peste 90% din această „proporţie uimi­toare“ nu este cunoscută sau recunoscută: „BCR este un mare imitator. Foarte mulţi din aceşti pacienţi circulă cu etiche­tele de hipertensiune arterială (HTA), foarte mulţi sunt diabetici, alţii, foarte mulţi, sunt vârstnici. Până la urmă, ei mor printr-o combinaţie de factori în care de departe BCR reprezintă cel mai important factor de prognostic negativ. Şi, doar 1% din acest aisberg uriaş sunt dializaţi şi transplantaţi“.
Partea bună, dacă putem spune aşa, este că „nefrologia reprezintă cea mai de succes poveste a medicinii româneşti postcomuniste“, afirmă preşedintele SRN. Datele RRR arată că supravieţuirea la patru ani a bolnavilor dializaţi, în România (peste 11.000), „bolnavi care au un risc mai mare decât bolnavii canceroşi“, este de peste 70%, „cea mai bună rată de supravieţuire din lume, potrivit studiului EVEREST“. Dacă înainte de 1989 existau şapte centre de dializă în toată ţara, acum sunt peste 150, din care 80 s-au înfiinţat numai în ultimii ani.
„BCR nu există“, afirmă conf. dr. Adalbert Schiller, de la UMF „Victor Babeş“Conf. dr. Adalbert Schiller Timişoara: „Noi vorbim de un concept în care căutăm, cât mai devreme posibil, leziuni de rinichi induse de alte boli, sau chiar de boli specifice rinichiului. Aces­tea, fiind cronice, nu se vindecă, ci au tendinţe de progresie, iar în timp reduc funcţia şi ajungem să ne lăudăm după aceea cu pacienţi de hemodializă bine trataţi“. Mesajul pe care medicul încearcă să îl transmită este de a încerca prevenirea acestui fenomen, printr-o detectare în masă a persoanelor cu BCR, investi­garea lor, căutarea cauzei şi încetinirea progresiei. Acest lucru „nu îl poate face numai nefrologul, ci este nevoie de o abordare interdisciplinară“. În acest sens, profesorul Schiller spune că a fost iniţiat un proiect – Nefrocardia („de la Nefrologie, Cardiologie, Diabet“) – care a reuşit să adune în acelaşi loc specialişti şi „să vorbim împreună despre nişte bolnavi care necesită o abordare atât de multiplă şi de largă“. De altfel, statisticile arată că doar 10% din cauzele BCR sunt pur nefrologice. Pe primul loc se află cauze de natură diabetică (50%), urmate de cauze cardiovasculare (25%).
Prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii şi director al RRR spune că, în România, deşi este o problemă de sănătate publică, BCR este frecvent ignorată: „sunt peste 1,8 milioane de persoane raportate de medicii de familie ca având factori de risc, dar numai 45.000 sunt diagnosticate cu BCR“. Şi asta, în ciuda faptului că pentru a pune un diagnostic de BCR sunt necesare numai două măsurători: „un examen de urină şi o măsurare a creatininei serice“. Pentru remedierea acestei situaţii, specialistul recomandă, ca o posibilă soluţie, îngrijirea integrată a pacienţilor cu BCR, în grupuri de practică medicală pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor şi nefrologilor, spitale cu secţii de nefrologie şi centre de dializă sau de transplant renal.

 

Studiul PREDATORR: diabetul zaharat şi HTA, peste estimări

Prof. dr. Eugen Moţa    În urmă cu aproxi­mativ un an, SRN şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice au lansat un studiu – PREDATORR – pentru a afla prevalenţa prediabetului şi a dia­betului asupra obezităţii şi BCR în România. Studiul s-a încheiat, dar pentru că datele nu sunt încă prelucrate la nivelul întregii ţări, prof. dr. Eugen Moţa, fostul preşedinte al SRN, a prezentat situaţia pe trei regiuni ale ţării – regiunile S-V, S şi Bucureşti-Ilfov – din cele opt. Au fost incluşi 2.728 de pacienţi pe grupe de vârste, cei mai mulţi (1.882) fiind din grupa de vârstă 60–79 de ani, pentru că „populaţia lumii îmbătrâneşte şi prevalenţa cea mai mare a BCR, la această vârstă o întâlnim“, spune profesorul Moţa. 58% din subiecţi au fost femei, restul bărbaţi.
    Prevalenţa BCR în cele trei regiuni este de 12,4%, „puţin peste ceea ce ştiam noi – estimarea era în jur de 10%“. La grupa de vârstă 20–39 de ani este de 6,8%, în timp ce la grupa de vârstă 60–79 de ani este de 18,6%.
Prima cauză a BCR – diabetul zaharat – are o prevalenţă, în cele trei regiuni menţionate, de 17,9%, în condiţiile în care diabetologii o ştiau în jur de 8%. Şi prevalenţa prediabetului este una înspăimântătoare – 25,1%. „Adunate, cele două dau o cifra absolut alarmantă. Până la urmă prediabetul zaharat este suportul diabetului. Pacienţii aceştia vor dezvolta diabet în următorii ani, iar numărul pacienţilor cu diabet zaharat aflaţi în tratament dialitic este cam de 15%. În America este de aproape 50%“, mai spune profesorul Moţa.
În ce priveşte a doua cauză a BCR – HTA –, acesta spune că „suntem in discordanţă cu un studiu organizat în două ediţii pe întreg teritoriul României – studiul SEPHAR – de Societatea Română de Hipertensiune, din care a rezultat o prevalenţă a HTA, anul trecut, de 40%. La noi, prevalenţa în cele trei regiuni este de 61,7%“.
Ziua mondială a rinichiului nu este un moment festiv, spune prof. dr. Mircea Penescu, directorul Spitalului „Carol Davila“ Bucureşti, însă „este un moment de a se atrage atenţia că bolile de rinichi evoluează de foarte multe ori tăcut, perfid şi că ne trezim în stadii foarte avansate de boală, atunci când nu se mai poate face altceva, decât eventual să se protezeze funcţional rinichiul prin hemodializă, dializă peritoneală sau să se recurgă la transplant“.

 

Trei analize simple pot elimina riscul de boală

 

Pornind de la ideea că România se confruntă cu o creştere a prevalenţei tulburărilor cronice de rinichi, dar şi cu o tendinţă de subdiagnosticare a acestora, recent a fost înfiinţată Asociaţia pentru studii reno-metabolice şi nutriţionale, cu scopul de a ameliora sănătatea Prof. dr. Mihai Voiculescu, conf. dr. Cristian Serafinceanu, Robert Agafiţei şi conf. dr. Alexandru Rafilaşi calitatea vieţii pacienţilor cu BCR cu probleme metabolico-nutriţio­nale. Preşedintele asociaţiei este conf. dr. Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de hemodializă din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu“. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Institutul „Prof. dr. N. Paulescu“, miercuri, 12 martie a.c.
Doctorul Serafinceanu spune că BCR poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină şi recomandă tinerilor să-şi facă aceste trei analize o dată la trei ani, iar persoanele cu vârsta peste 50 de ani, anual. Şi prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie şi Medicină internă a Institutului Clinic Fundeni, spune că trebuie să insistăm pe prevenţie şi pe depistarea precoce, „deoarece complicaţiile BCR sunt la fel de severe. Amintesc aici bolile cerebrovasculare şi atacul vascular cerebral“.
Robert Agafiţei, managerul Institutului „Prof. dr. N. Paulescu“ arată că din cei aproximativ 6.000 de pacienţi cu diabet zaharat internaţi anual în institut, aproape 1.000 prezintă şi complicaţii renale.
BCR este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Şi cum „introducerea în programul de dializă se face destul de abrupt, pentru că nu există un program de predializă“, conf. dr. Alexandru Rafila, specialist în sănătate publică, face un apel pentru identificarea persoanelor la risc. El consideră că aici poate intervenii asociaţia nou înfiinţată, care poate oferi reperele de identificare a pacienţilor la risc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe