Newsflash
OPINII

De ce ne pleacă medicii

De ce ne pleacă medicii

România cheltuiește mult pentru a avea medici suficienţi, dar, paradoxal, tot nu îi are. Din varii motive, mulţi tineri medici să aleg calea străinătăţii după finalizarea studiilor.

România se confruntă tot mai intens cu lipsa de personal medical calificat, iar populaţia are de suferit tot mai mult din această cauză. Cetăţeanul plătește pentru asigurări medicale, dar uneori nu primește serviciile pentru care plătește.

Anual, numărul de absolvenţi medici în România este impresionant și depășim la acest capitol foarte multe ţări. Totuși, nu avem destui medici. Unde sunt absolvenţii noștri? Unde sunt medicii noștri? Ei sunt formaţi în cea mai mare parte gratuit, prin sistem de formare bugetar. Sunt la facultăţile de profil și locuri cu taxă, dar baza învăţământului medical universitar este cel cu „locuri la buget”.

Studiile universitare pentru formarea medicilor sunt cele mai lungi, respectiv șase ani, urmaţi de alţi câţiva de specializare. În final, avem tineri medici buni, bine pregătiţi, dar nu pentru noi, ci pentru alţii. Ministerul Sănătăţii are un rol major în controlarea și reglementarea sistemului de sănătate. Medicina este complexă și are multe particularităţi majore comparativ cu orice alt 
domeniu de activitate.

Afront adus corpului medical

Prestigiul medicului și respectul pentru medici în societatea românească au existat de-a lungul timpului, inclusiv în regimul politic de dinainte de 1989. Acum, se deteriorează pe zi ce trece. Pentru moment, în pandemia de COVID-19 a fost exprimată public o apreciere formală pentru medici, dar care nu s-a materializat în nimic concret și viabil. Multe probleme de sănătate au fost puse atunci în seama altor autorităţi decât cele medicale și chiar în seama portarilor sau personalului fără nicio calificare medicală din diferite locuri. Astfel de măsuri sunt un afront direct adus corpului medical și medicilor.

Acum, poliţia controlează și testează persoane pentru consumul de droguri, dar imperfecţiunea sistemului duce la situaţii deja mediatizate în care poliţistul se substituie medicului, controlând implicit tratamentele medicamentoase ale pacienţilor. Gestionarea acestei situaţii ar fi hilară dacă nu ar fi dușmănoasă. Oamenii au ajuns să se teamă să mai ia un antialgic sau un antiinflamator. Medicul prescrie motivat un tratament cu medicamente, iar pacientului i se aplică măsuri restrictive punitive dacă respectă indicaţia medicală, înainte de a-i fi probată vinovăţia.

Nu demult, a fost îngrădită libertatea de exercitare a profesiei de către medici prin reglementarea nouă a prescripţiilor de antibiotice. Medicul trebuie să poată prescrie un medicament în zona lui de competenţă la orice oră, în orice loc, chiar dacă policlinica, cabinetul și alt furnizor de servicii medicale sunt închise atunci când boala pacientului impune prescrierea reţetei și nu pot fi accesate la momentul prescrierii. A fost încălcat un drept suveran al medicului. A fost introdusă o formă de control instituţional asupra medicului pe care nici regimul comunist nu a făcut-o.

Negativul primează

În presa scrisă și nescrisă sunt difuzate cu precădere știri despre medici incorecţi care cer și primesc bacșișuri, despre greșeli medicale sau alte aspecte neplăcute. Recentul caz de la Spitalul „Sf. Pantelimon” este relevant. Aproape toată presa a condamnat niște medici fără ca, în prealabil, să se fi stabilit vinovăţia lor. Apoi, când procurorii și instanţa au respins acuzaţiile, niciun organ de presă nu și-a cerut măcar scuze corpului medical.

Medicii au demnitatea lor, iar cei tineri nu au exerciţiul obedienţei, al toleranţei și al insensibilităţii la astfel de comportamente, atitudini și acte normative umilitoare. De aceea, jumătate dintre tinerii medici vor să plece. Foarte mulţi chiar reușesc să fugă din calea acestei discreditări a medicilor în societatea românească.

Doar un salariu rezonabil nu poate ţine loc de verticalitate și păstrarea demnităţii. Organizarea, finanţarea defectuoasă, politizarea și imprevizibilul din serviciile de sănătate nemulţumesc profund. Un medic plecat în altă ţară poate fi uneori privit cu oarecare reticenţă ca un imigrant, dar toate celelalte nevoi de respect, predictibilitate și apreciere îi sunt acordate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe