Newsflash
Știri

Rezidențiat: candidații fără punctajul necesar cer suplimentarea locurilor

de L. Budin - mai 30 2023
Rezidențiat: candidații fără punctajul necesar cer suplimentarea locurilor

Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au întâlnit, din nou, cu reprezentanții medicilor care nu au reușit să ocupe un loc în rezidențiat în urma sesiunii suplimentare a concursului din 14 mai a.c.

Asolvenții solicită suplimentarea locurilor pentru candidații care au obținut un punctaj peste 484, se arată într-un comunicat.

Ministerul Sănătății va analiza cererea și va păstra legătura cu absolvenții, astfel încât să fie identificate soluții care să ofere posibilitatea instruirii corespunzătoare și menținerea calității pregătirii, se subliniază în document. 

La data de 14 mai , Ministerul Sănătății a organizat, împreună cu universitățile de medicină și farmacie, o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în rezidențiat pentru 628 de locuri rămase vacante în sesiunea din noiembrie 2022, pentru a veni în sprijinul tinerilor medici, se reamintește într-o informare a ministerului de resort. 

Buna pregătire a tinerilor medici admiși în rezidențiat este esențială pentru asigurarea asistenței medicale de calitate. Acesta este scopul procesului de selecție prin concurs”, se precizează.

La concurs s-au înscris 962 de candidați care și-au asumat, în momentul înscrierii, prin metodologia de concurs (Metodologia aprobată prin ordin al Miniștrilor Sănătății și Educației și publicată în Monitorul Oficial nr. 689 / 3879 / 2023) că vor concura pentru ocuparea locurilor rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 (628 de locuri/posturi).

În urma concursului, 863 de candidați au obținut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obținută în această sesiune, adică punctaje între 484 și 807. Potrivit art. 24 din metodologia de concurs „candidații care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declarați respinși”, punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post.

Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. În ultimii 7 ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamnă a concursului de rezidențiat au fost situate în intervalul 559-567, respectiv, 565 în sesiunea din noiembrie 2022.

În urma repartiției și a ocupării tuturor locurilor și posturilor scoase la concurs, 208 candidați au fost declarați respinși, conform regulamentului de concurs. Aceștia au obținut punctaje între 484 și 528, fiind situați mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri și posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toți anii precedenți. 

Menționăm că dintre aceștia, numai 29% au vârste cuprinse între 25 - 30 de ani, fiind absolvenți ale ultimelor 5 promoții ale Facultăților de Medicină. Restul au vârste de peste 30 de ani și chiar peste 50 de ani (14%). Nu este vorba despre medici rezidenți, ci despre absolvenți ai Facultăților de Medicină care nu au reușit să devină rezidenți după terminarea studiilor medicale”, se mai arată în informarea ministerului. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe