Newsflash
OPINII

Cum pot să ajut?

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mar. 19 2021
Cum pot să ajut?

Mi-am început drumul în istoria medicinei cercetând trecutul profesional și personal al Elenei Densușianu-Pușcariu, cea despre care se spune și se scrie că este prima femeie profesor universitar de oftalmologie, dacă nu din lume, cel puţin din Europa.

Zile întregi de căutări prin bibliotecile și arhivele din ţară și din lume mi le-am petrecut fascinat de acest personaj, de această femeie-medic. Înaintea mea au existat istorici ai medicinei sau jurnaliști care au scris despre contribuţiile sale din oftalmologie, organizare sanitară ori publicistică știinţifică.

        Am identificat câteva erori pe care le tot preluau unii cercetători, fără a le fi verificat „pe teren”. Pe unele le-am vehiculat și eu iniţial, dar stăruind mai mult, am corectat și am revenit, precizându-mi noua versiune. Chiar și acum, încă se mai publică și distribuie online texte puţin cosmetizate ale materialului meu din 2005.

        Am avut intenţia să public un volum dedicat Elenei Densușianu și nu știu dacă-l voi materializa vreodată. La Muzeul de Istorie a Medicinei al Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, i-am dedicat o expoziţie permanentă acestei personalităţi a oftalmologiei europene. Și acum îmi amintesc de privirile mirate ale studenţilor și ale celor care mă urmăreau cum purtam în spate, din subsolul unei clinici înspre muzeu, saci cu mulaje. Au fost salvate de la casare piese care odinioară erau mândria unei clinici și, mai ales, citate și plagiate în revistele de specialitate din perioada interbelică.

Recunoașterea unei contribuţii esenţiale

        Am expus primul meu poster la Reuniunea Anuală a Oftalmologilor, în anul 2005. Nu am fost prezent în momentul când se făcea apelul celor care urmau să ia cuvântul în sala de conferinţe. Eram prea entuziasmat să le-o prezint unor oftalmologi din Basarabia pe această femeie-medic de care eram atașat și preocupat.

        La fel de entuziasmat m-am dus la managerul Spitalului Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iași. M-a primit distant și m-a auzit, mai mult decât m-a ascultat, vorbindu-i despre propunerea mea: cinstirea memoriei unui om, prin oferirea numelui său Clinicii de Oftalmologie, pe care a slujit-o și transformat-o, după ce a preluat-o într-o stare nefirească, vreme de peste două decenii. „Tinere, ce știi tu despre oftalmologie? Clinica aia trebuie să poarte numele lui Petre Vancea. Știi cine a fost Vancea?” Acestea au fost vorbele pe care le-am primit la înaintarea propunerii mele domnului Bârliba. Încercând să-i explic, pe scurt, că numele acestuia nu ar onora trecutul oftalmologiei și al învăţământului superior medical ieșean, pe baza documentelor pe care le deţineam, dar și a celor pe care le citisem în arhivele ieșene, am observat cum i se înnegura chipul. Repetând ideea că sunt mic și nu știu nimic, m-a trimis repejor în tribună.

        Curând voi face același drum: înspre cabinetul managerului, noul diriguitor al trebilor dinlăuntrul Spiridoniei, profesorul Dan Timofte. Privind pe site componenţa Comitetului director, sper ca cele trei doamne care-l însoţesc administrativ pe manager să accepte să recuperăm o idee, ridiculizată de un om care nu cunoștea prea multe sau mai nimic despre Elena Densușianu-Pușcariu ori nu găsea potrivit ca un nume de femeie să figureze printre atâtea nume de bărbaţi iluștri.

Numele unor doamne apreciate

        Una dintre realizările cu care mă mândresc și care dau seama și de deschiderea conducerii UMF Iași este că unul dintre cele mai noi corpuri de clădire ale universităţii, al cărui naș sunt, are câteva amfiteatre care au primit nume de femei ce au fost apreciate în timpul vieţii, dar și după, pentru ce au reprezentat, profesional, didactic și uman, pentru comunitatea academică medicală ieșeană, românească și, deopotrivă, europeană. Poate că voi reuși să văd numele Elenei Densușianu-Pușcariu pe frontispiciul și pe documentele Clinicii de Oftalmologie din „Spiridon”, dar pe moment, putem citi – eu și toţi studenţii care privesc înspre Amfiteatrul de la etajul 1 al clădirii pe care am menţionat-o – numele acestei doamne. Dincolo de ușile clinicii și ale universităţii, a dus o luptă cu mentalităţile vremii și a reușit să se impună în ciuda unor opoziţii ale contemporanilor sau ale unor cercetători misogini din trecutul recent.

        Disciplina pe care am ales-o de peste 15 ani, Istoria medicinei, a fost recent menţionată și apreciată de o jurnalistă ca fiind singura care are în programă cursuri și seminare speciale dedicate celebrării femeii medic și a traseului dificil pe care l-au parcurs multe studente care și-au dorit să treacă dinspre binele făcut familiei înspre însănătoșirea semenilor și a comunităţilor. Nu doar la Iași suntem preocupaţi să spunem poveștile unor femei care au fost, cu lucrul sau cu gândul, uitate sau marginalizate, „note de subsol la interesele bărbaţilor”, cum scria Mihaela Miroiu în „Nepreţuitele femei”.

     Știu însă că femeile au fost cele care au spus mereu, asemenea protagonistului mult urmăritei serii TV „New Amsterdam”, bazată pe cartea doctorului Eric Manheimer, managerul și medicul Max Goodwin: „How can I help?”. O ritornelă metronomică, dar care vorbește despre ceva foarte important: ești dispus să lupţi, să te implici, să faci bine, să faci schimbarea posibilă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe