Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea subliniază într-un briefing publicat recent pe platforma MedicHub că medicii trebuie să investigheze pacienți cu afectare cerebrală datorată infecției cu SARS-CoV-2, amintind cât de important este examenul RMN în aceste situații.
Cu ajutorul examinării prin RMN se pot depista leziunile cerebrale minore sau în debut, spune specialistul în filmarea de pe platforma MedicHub. Totodată, prof. dr. Vlad Ciurea subliniază că suferința creierului în cazul infecției cu SARS-CoV-2 este reprezentată de convulsii, epilepsie, situații când apar fenomene motorii, tulburări de vorbire, deci o afectare a structurii cerebrale propriu-zise.
Un element care trebuie luat în seamă este atunci când fenomenele cerebrale devin din ce în ce mai clare, mai convingătoare. Cu alte cuvinte, pacientul suferă din cauza COVID-19, apare suferința pulmonară și organică directă, prin expectorații, apare acea suferință de detresă respiratorie.
„Încep să apară fenomenele nervoase care, la un moment dat, pot chiar domina tabloul clinic referitor la starea de conștiență - prezența în mediu - și la fenomenul de convulsii, întrucât creierul nu doare, noi știm că el «țipă»”, a atras atenția neurochirurgul Vlad Ciurea, explicând că acest „țipăt” reprezintă suferința creierului: convulsii, epilepsie, fenomene motorii, tulburări de vorbire.
Potrivit medicului citat, până acum nu s-a dat importanță acestor fenomene cerebrale, dar statisticile referitoare la efectul COVID-19 asupra creierului au început să fie din ce în ce mai convingătoare.
„În afară de analize, din nefericire au apărut și datele oferite de autopsia pacienților, care au dovedit toate aceste fenomene cerebrale care există. De aceea s-a pus problema în acest moment dacă este afectare cerebrală în infecția cu noul coronavirus”, a amintit medicul Vlad Ciurea, care este președintele de onoare al Societății Române de Neurochirurgie și vicepreședinte al Comisiei de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe