Newsflash
ACTUALITATE Știri

O nouă premieră națională la Spitalul „Pius Brînzeu”

de Florentina Ionescu - nov. 27 2024
O nouă premieră națională la Spitalul „Pius Brînzeu”

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la înființarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu Timișoara”.

Totodată, în 2024 a avut loc aniversarea de 10 ani de la prima trombectomie din România (efectuată în luna august 2014 în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – SCJUPBT). 

Din aceste motive, reprezentanții SCJUPBT sunt bucuroși să anunțe o nouă premieră națională ce a avut loc aici: embolizarea prin puncție percutantă directă a unei fistule durale complexe, printr-o procedură hibridă de neurochirurgie și neuroradiologie intervențională. 

„Aniversăm 10 ani de la prima procedură de trombectomie mecanică efectuată în România în august 2014 de o echipă formată din patru medici: dr. Mihalea Cristian, dr. Pop Raoul, dr. Tutelcă Adrian și dr. Mihoc Dan, iar de atunci până în prezent s-au efectuat un număr de 475 de proceduri, cu o creștere semnificativă (25% pe an) a numărului acestor proceduri în ultimii patru ani”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. 

Procedură tehnică complexă 

Introducerea și dezvoltatea acestor tehnici avansate a fost posibilă datorită programului național numit Acțiuni Prioritare-AVC (AP-AVC) realizat de profesorul doctor Dorel Săndesc și derulat prin Ministerul Sănătații, precum și prin programele naționale ale Casei Naționale de Sănătate, care asigură finanțarea cheltuielilor specifice. 

Echipa medicală care asigură permanența acestui serviciu este formată în prezent din patru medici (dr. Mihalea Cristian, dr. Tutelcă Adrian, dr. Juratu Cătălin, dr. Crișenescu Dana) și cinci asistenți medicali. 

„Această procedură tehnică complexă este efectuată de rutină în ultimii ani în cadrul spitalului nostru, sub anestezie generală, iar recanalizarea obținută în acest fel în majoritatea cazurilor duce la recuperarea simptomelor neurologice acute pe care pacienții le dezvoltă în cadrul acestei patologii (hemiplegie, afazia, coma în cazul ocluzie de arteră bazilară). Efectuarea unui număr atât de mare de proceduri în acești ultimi ani nu a fost posibilă decât printr-o colaborare extensivă între echipele de medici din mai multe specialități-UPU, Neurologie 1 și Neurologie 2, ATI”, au mai transmis reprezentanții SCJUPBT. 

A fost creată o „fereastră anatomică”

Premiera națională de la Spitalul „Pius Brînzeu” constă într-o procedură de tip hibrid neurochirurgicală și de neuroradiologie intervențională în urma căreia, prin efectuarea unui volet osos la nivelul craniului de către echipa de neurochirurgie condusă de conf. Brînzeu Andrei, a fost creată o „fereastră anatomică”. Prin această „fereastră” a putut fi puncționat percutan transdural sinusul sagital superior. 

În acest fel a putut fi tratată o fistulă durală complexă de sinus sagital superior alimentată din multiple branșe arteriale din ambele artere carotide externe al cărei abord pe calea clasică arterială nu ar fi dus la embolizarea/excluderea angiografică completă a acestei fistule. 

„Așadar din punct de vedere tehnic s-a optat pentru o procedură complexă hibridă unică în România, de embolizare a colectorului venos prin puncție directă, procedură ce a durat 6 ore, fiind efectuată de o echipă de patru medici specializați în neuroradiologie intervențională în colaborare cu echipa ATI P (dr. Luca Loredana și dr. Cristian Isoc)”, potrivit comunicatului. 

Pacientul, în vârstă de 60 de ani, cunoscut spitalului „Pius Brînzeu” încă din 2019, având trei episoade de hemoragii intracerebrale repetate în această perioadă (2019-2024), a evoluat favorabil și este externat la domiciliu, cu un prognostic favorabil, deoarece riscul de sângerare din cauza acestei fistule a fost exclus. 

Acest tip de procedură a mai fost efectuat o singură dată în Franța, la spitalul CHU Bicêtre, Paris, unde își desfășoară activitatea doctorul Cristian Mihalea, cel care a introdus toate tehnicile de neuro-radiologie intervențională în Spitalul Județean „Pius Brînzeu”, unde activează printr-o colaborare part-time.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe