Newsflash
Cultură

Incursiune într-un univers creativ

de Dr. Raluca BULEA - oct. 8 2021
Incursiune într-un univers creativ

Institutul Cervantes din București găzduiește până la 10 octombrie a.c. o expoziţie inedită, al cărei element central îl constituie... pălăria.

Expo Cervantes palarii

Pentru cei care simt nevoia unei evadări către o zonă în care spaţiul și timpul par să nu mai conteze, aflată în inima Capitalei, propunem o vizită la sala de expoziţii a Institutului Cervantes. Aici, până la 10 octombrie, publicul este așteptat la o incursiune într-un univers creativ în care pictura și designul vestimentar se împletesc armonios, dând naștere unui dialog artistic inspirat și inedit.

        Îmbrăcată în culorile Spaniei, roșu și galben, expoziţia captivează privitorul de îndată ce îi trece pragul, căci este impregnată de o atmosferă fantastică, de poveste, în care aventurile eroice ale lui Don Quijote de la Mancha se întrepătrund cu realismul magic al Americii Latine. Cea căreia îi datorăm neobișnuita experienţă este designerul Cosmina Nicolescu; aceasta și-a concentrat întreaga atenţie asupra unei piese vestimentare care în mâinile sale devine operă de artă: pălăria.

Obiecte inspirate din tablouri

        Lăsând la o parte obiectele care pot fi purtate la diferitele ţinute de zi sau de seară, creatoarea de modă și-a permis să dea frâu liber imaginaţiei și sensibilităţii sale artistice fără niciun fel de îngrădire practică. Sursa de inspiraţie pentru „Pălăria spaniolă” au fost, în mod cu totul neașteptat, mai multe tablouri celebre ori mai puţin cunoscute, ale căror elemente comune sunt originea hispanică a autorilor și existenţa pălăriilor ca accesoriu indispensabil în vestimentaţia personajelor pictate.

        Acolo unde un privitor obișnuit s-ar fi concentrat asupra imaginii de ansamblu, asupra posturii și expresiei de pe chipul din tablou, Cosmina Nicolescu a mers mai departe. Ea a observat în profunzime pălăriile și podoabele pentru cap și a detectat conexiuni între acestea și restul detaliilor reprezentate în tablou, căci în trecut pălăria realmente transmitea informaţii legate de apartenenţa socială și nivelul de viaţă al celui ori celei care o purta.

        Această privire aparte a determinat-o apoi să se apuce de lucru, pentru a exprima în mod personal ceva din trăirea, din mesajul și din emoţia pe care i le-au transmis tablourile semnate, printre alţii, de: Diego Velázquez, Joaquín Sorolla, Francisco de Goya, Pablo Picasso, Francisco de Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Carmelo Fernández și Frida Kahlo.

Povești divers colorate

        Așa au luat naștere cele 16 pălării a căror paletă coloristică folosește în special albul (Pălăria demnităţii, Pălăria eternă, Pălăria învingătoarei – omagiu adus Fridei Kahlo) și negrul (Pălăria de sărbătoare, Pălăria solidarităţii, Pălăria tânără), în mijlocul cărora ţâșnește ici și colo câte un roșu plin de pasiune (Pălăria visată, Pălăria măreţiei, Pălăria imposibilă).

        Fiecare în parte spune o poveste de viaţă și ne provoacă imaginaţia pentru a identifica motivul titlului dat de artistă, precum și pentru a identifica noi asocieri, născute din experienţa noastră de viaţă și modul individual de percepţie. Fiecare lucrare este însoţită și de o reproducere în miniatură a tabloului care i-a stat la bază, precum și de o explicaţie a denumirii sale.

        Expoziţia reprezintă o excelentă ilustrate a bunei colaborări româno-spaniole la aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice între Spania și România, și face parte de asemenea din agenda evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului Cervantes.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe