Newsflash
Diverse

Psihiatria la interfața cu alte specialități

de Dr. Florina Constantinescu - iul. 13 2018
Psihiatria la interfața cu alte specialități
    Tendințele actuale în terapia schizofreniei, evaluarea riscului de suicid, abuzul sexual asupra copiilor, depresia la vârstnici, stigma în psihiatrie, abordări terapeutice inovatoare în recuperarea pacienților cu schizofrenie sau pericolele folosirii internetului la adolescenți sunt doar câteva dintre temele care au fost dezbătute la cea de-a doua ediție a conferinței europene de psihiatrie și sănătate mintală „Galatia 2018”. Reuniunea științifică s-a desfășurat între 9 și 13 mai la Galați.
    „Inițiativa aceasta este destinată educației medicale, schimbului de informații între specialiști din România și din Europa de Sud-Est, iar de succesul acesteia depinde prestigiul instituțiilor locale de învățământ”, a declarat conf. dr. Anamaria Ciubară, președintele conferinței. Aceasta a precizat că evenimentul va fi indexat în American Journal of Psychiatry and Neuroscience (AJPN), manifestarea având ca deziderat și fixarea orașului Galați pe harta academică medicală națională și internațională.
    Conferința s-a adresat medicilor psihiatri, precum și celor din alte specialități care vin în contact cu psihiatria. Participanții au provenit atât din România, cât și din străinătate. Unul dintre invitații speciali a fost prof. dr. Michael Davidson, originar din SUA, în prezent profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Tel Aviv. De asemenea, au fost prezenți: Marco Sarchiapone – profesor de psihiatrie la Universitatea din Molise, Italia și expert în suicidologie –, Diogo Telles Correia – profesor de psihiatrie la Universitatea din Lisabona –, dr. Salvatore Vendemmia – Președintele Societății Italiano-Române de Pediatrie – și dr. Jana Chihai din Republica Moldova, a cărei prezentare a abordat subiectul important al psihiatriei de legătură.
    Tematica ediției din acest an a fost una generoasă și variată. Discuțiile au vizat costurile în sănătate, problematica studiilor clinice, dezbateri privind psihofarmacologia în tulburările mintale, prezentări ale ultimelor noutăți și tendințe în practica clinică și, desigur, managementul multidisciplinar al pacientului psihiatric.
    Dr. Șerban Turliuc (Iași) a vorbit despre tendințele curente în terapia schizofreniei și a atras atenția asupra necesității diagnosticării precoce a acestei afecțiuni. Medicul ieșean consideră că ar trebui să existe mai mulți psihologi în școli pentru a crește șansele ca un tânăr să fie depistat cu afecțiuni psihice încă de la debutul lor. Întrebările care se ridică sunt: este școala o instituție care poate face asta? Există oameni care să facă lucrul acesta? Are școala psihologi? Îi putem califica să identifice primele semne ale unei afecțiuni psihice?
    O sesiune interactivă din cadrul conferinței a fost legată de psihiatrie și medicină legală. În cadrul acesteia s-au dezbătut aspecte legate de abordarea interdisciplinară a violenței în familie, abuzul sexual asupra copiilor, dar și tendințe și provocări ce țin de disfuncțiile și tulburările sexuale. Dr. Anton Knieling, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași, a prezentat cazul unei femei internate cu forța într-un spital privat de psihiatrie. Conform legislației din Statele Unite ale Americii, tratamentul și internarea nevoluntară sunt premise doar în spitalele de stat, nicidecum în spitalele private. Spitalele private țin în custodie un astfel de pacient până are loc transferul acestuia într-o unitate de stat. Medicul a fost acuzat de malpraxis pentru diagnostic și tratament fără consimțământ informat. Fapta nu era acoperită de polița de malpraxis, a explicat dr. Anton Knieling.
    Ediția din acest an a conferinței a fost marcată de ideea interdisciplinarității, fiind abordate subiecte din diferite arii medicale. Astfel, dr. Vladimir Poroch (Iași) a vorbit despre „Repere organizatorice în îngrijirea paliativă”, iar dr. Cătălin Pleșea (Galați) – despre „Sănătate mintală și medicina de familie”. Prof. dr. Marin Burlea (Iași) a vorbit despre nutriție, microbiotă și despre rolul esențial pe care acestea îl au în prevenția ADHD, autismului și demenței senile, dr. Gabriela Costea (București) a abordat subiectul psihiatriei medico-legale în medicina de familie, iar despre îngrijirile medicale la domiciliu a vorbit conf. dr. Alina Pleșa (Iași).
    De asemenea, a existat o sesiune dedicată psihoterapiei, în care s-au remarcat medicii și psihologii din Iași. Raluca Ferchiu și Adrian Stogrea au vorbit despre sisteme de cocreație în terapia de cuplu, psih. Liliana Luca a prezentat principiile de evaluare și punctele-cheie de interes în psihoterapie, iar dr. Adela Bârzu a captivat audiența cu un subiect interesant și actual – practica mindfulness. Psihiatria a fost prezentată și din perspectivă istorică și literară de către dr. Richard Constantinescu (Iași), care a fost și moderatorul ediției din acest an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe