Newsflash
Diverse

Dermatologia la interfața cu alte specialități

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mar. 24 2017
Dermatologia la interfața cu alte specialități

      Pentru a șasea oară consecutiv, Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI) transformă municipiul Iași într-un reper pe harta manifestărilor științifice de primăvară din România. PDI este o manifestare științifică națională cu participare internațională, organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADM), sub egida UMF „Gr. T. Popa” Iaşi, a Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Conf. dr. Daciana Brănișteanu, președinta ADM și a manifestării, dezvăluie din surprizele și temele abordate la această ediție, care se desfășoară în perioada 29 martie–2 aprilie.

 

 

    – Și ediția 2017 a PDI vine cu un program științific bogat și variat. Care sunt temele abordate anul acesta?
    – Așa este. Vom avea destule de oferit celor peste o mie de participanți. Va fi, de exemplu, un curs foarte important, legat de patologia infecțioasă cutanată, susținut de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Matei Balș” și președinte de onoare al PDI. În cadrul aceluiași curs, dr. Egidia Miftode va vorbi despre reactivarea HVB și terapia biologică în dermatologie, iar dr. Cătălina Luca despre infecțiile cutanate severe. Din sfera microbiologiei, prof. dr. Aida Bădescu explica rolul examenului microbiologic în diagnosticul infecțiilor cutanate, prof. dr. Carmen Sălăvăstru va vorbi despre infecțiile virale cutanate clasice, iar prof. dr. Sorin Țiplica va aduce în prim-plan un subiect legat de exoparazitoze.
    Un alt curs, premieră în România, care va fi susținut de prof. dr. Michel R. Perrin, și el președinte de onoare al PDI, va oferi detalii despre noile tehnici utilizate în flebologia internațională. Tot din domeniul vast al flebologiei, ni se alătură nume importante precum dr. Ștefan Jianu cu lucrarea „Recidiva după tratamentul prin laser endovenos al venelor varicoase”, dr. Toni Feodor, care va prezenta efectele hemodinamice ale terapiei de compresie. Prof. dr. Stanislava Tzaneva, specialist în boli venoase, va veni din Austria cu informații noi despre tratamentul bazat pe dovezi în ulcerele cronice de gambă. Apoi, dr. Niazi Khusrow, și el președinte de onoare al PDI, va traversa oceanul, venind din SUA, și ne va aduce informații de ultima oră despre cauzele vasculare ale leziunilor extremității inferioare.
    – Bolile alergice sunt din ce în ce mai frecvente. Cum abordează PDI acest domeniu?
   – Un punct de interes major pe această zonă este reprezentat de cursul de dermato-alergologie, susținut de dr. Martine Vigan, care va prezenta detalii la zi despre urticarie. Din România, prof. dr. Diana Deleanu, președinta Societății Române de Imunologie și Alergologie Clinică, va discuta despre imunoterapia specifică cu aeroalergene în tratamentul dermatitei atopice. De asemenea, vor fi prezente și dr. Camelia Berghea, cu lucrarea „Microbiota și bolile alergice” și dr. Sonia Bădulici, cu lucrarea „Para-fenilendiamina, vopseluri dispersate, clorură de benzalconiu și nu doar acestea: pertinență, soluții?”.
    – Dermatologia are multe puncte de intersecție și cu oftalmologia. Cum se va regăsi acest domeniu la manifestarea ieșeană?
   – Despre tangențele universului oftalmologiei cu dermatologia vor vorbi dr. Daniel Brănișteanu (Atingerile oculare în zona zoster oftalmică), dr. Camelia Bogdanici (Neuroplasticitatea în oftalmologie). Nu va lipsi de la această manifestare științifică nici prof. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din Iași, care va vorbi despre fiziologia pielii din perspectiva științelor fundamentale. Lucrările științifice din această arie continuă până la partea de patologie, unde prof. dr. Magda Bădescu, președinta Societății Române de Fiziopatologie, va discuta despre microelementele și structura firului de păr, iar dr. Simona Georgescu despre manifestările cutanate în diabetul zaharat.
    – Nici hematologia și oncologia nu sunt străine dermatologiei.
    – Așa este. Conexiunea dermatologiei cu hematologia, de exemplu, va fi realizată prin intermediul dr. Brigitte Balme și dr. Marie Perier Muset, care vor prezenta câteva cazuri pe tematica dermato-hematologiei, și dr. Cristina Precupanu, care va vorbi despre rolul dermatologului și interfața sa cu hematologia în limfoamele sistemice.
   În ceea ce privește domeniul realmente important al oncologiei, acesta va fi reprezentat de prof. dr. Ingrid Miron, care va vorbi despre diagnosticul diferențial al afecțiunilor maligne cu expresie cutanată la copil și de prof. dr. Lucian Miron, care va prezenta lucrarea „Tratamente sistemice novative în melanomul malign cutanat avansat”. În plus, din Italia, vine dr. Riccardo Pampena cu o lucrare interesantă despre diagnosticul și managementul carcinomului bazal celular, iar din București, conf. dr. Costin Căruntu, care ne va introduce în universul microscopiei confocale în vivo, o fereastră deschisă spre microstructura pielii.
    – În programul de anul acesta, sunt cuprinse și o serie de „cursuri surpriză”. Despre ce este vorba?
    – Un regal al ediției a șasea a PDI este cursul posteveniment despre infecțiile cu HPV, unde prof. dr. Aristides Tsatsakis va prezenta lucrarea „Date toxicologice în cercetarea HPV”, iar Donato Zipeto lucrarea „Noi metode de diagnostic în infecția cu HPV”. De asemenea, dr. Daniel Boda, cercetător științific gr. 1, va veni cu detalii despre infecția cu HPV și comorbiditățile asociate.
   Chirurgia dermatologică este un subiect așteptat cu mare interes atât de studenți, cât și de medici, astfel încât vom avea un curs pe parcursul căruia vom naviga de la principiile exciziei chirurgicale până la reconstrucția de piramidă nazală. Dr. Dana Jianu, de exemplu, va susține lucrarea „Corecția pleoapelor și regiunii periorbitale. Chirurgical închis, deschis și injectabil”. Un alt curs posteveniment de excepție va fi cel de dermato-cosmetologie, unde vor fi lucrări despre terapia laser în dermatologie, de data aceasta vârf de lance fiind laserul de ștergere a tatuajelor. Dr. Marie Vrînceanu va susține o prezentare dedicată unui subiect de mare importanță pentru femei: „Celulita și alimentația cea mai potrivită”. Nu în cele din urmă, din programul PDI, nu va lipsi nici lansarea de carte.
    – La edițiile anterioare printre participanți a fost și un număr important de studenți. Cum vedeți rolul studentului la aceste manifestări?
   – Studentul, în viața facultății are nevoie de ocrotire și îndrumare, de cadrele didactice – nu ca profesori, ci ca oameni. Eu cred că este perioada critică în care are nevoie de modele. Până acum, impresia generală era că modelele sunt peste graniță. Noi vrem să aducem la rampă modele din România și profesori din străinătate care încurajează oamenii să lucreze și să se dezvolte aici. Acesta este un obiectiv la care lucrăm an de an.
    – Care credeți că sunt motivele pentru care PDI adună atâția participanți?
    – În primul rând, cred că este vorba de calitatea și actualitatea informației științifice pe care o primesc aici, în condițiile în care nu toată lumea își permite să meargă la congrese internaționale. Prin prezența lectorilor străini la PDI, dar și a celor interni, informația vine la ei acasă. Intuiesc că un alt motiv ar fi dorința de dezvoltare personală și profesională pe care toți o avem. Cu o viziune nemodificată de trecerea anilor, PDI încurajează studenții și rezidenții să urce pe scenă – este o școală din toate punctele de vedere atât una medicală, cât și o școală pentru lectori. Manifestările științifice implică mai mult decât profesionalism la patul bolnavului, implică și capacități de comunicare și dezvoltare. Ne naștem cu un har, dar harul trebuie să fie cultivat, prin exercițiu și prin modele. Aici le oferim modele și, ulterior, șansa de a exersa, celor care demonstrează că au aptitudini din acest punct de vedere. Începând cu anul trecut, lectorii formați în cursul școlii de dermatologie au ieșit la scenă deschisă, iar anul acesta vor conferenția din nou, într-un număr mai mare. Dintre tinerii participanți încă de la primele ediții s-au selectat ca lectori: Daniela Vasiluț, Claudia Artenie, Georgiana Mihăilă. Sunt doar câteva exemple.
   Nu în cele din urmă, pentru că ne dorim să premiem studenții și medicii rezidenți interesați de știință, am lansat un concurs de postere, care se desfășoară în perioada 7–25 martie. Vor fi patru câștigători: doi dintre ei vor fi desemnați prin voturile de pe pagina de facebook a concursului, iar ceilalți doi vor fi desemnați după o analiză a comitetului de organizare al PDI. Cele patru premii constau în susținerea participării la PDI, însemnând taxa de participare, la care se adaugă costul pentru cina festivă și nu numai. Vor mai fi premii surpriză, constând în produse dermato-cosmetice.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe