Newsflash
Știri

Colaborare între Spitalul Militar Central și Comitetul Olimpic și Sportiv Român

de Florentina Ionescu - dec. 14 2022
Colaborare între Spitalul Militar Central și Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Astăzi a fost semnat un protocol de colaborare între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Astăzi, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a fost organizată o conferință cu ocazia semnării Protocolului de colaborare dintre Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Acest document reglementează organizarea și desfășurarea de programe și proiecte de cercetare, diagnosticare și inovare, în domeniul cardiovascular, având ca obiectiv principal creșterea performanțelor sportive și dezvoltarea strategiilor de prevenției în domeniul medicinei sportive și medico-militare. 

semnare acord
Imagine de Max de la Pixabay 

 

Sportivii de performanță și militarii combatanți împărtășesc preocupări comune în ceea ce privește performanța în activitatea fizică, constituind modele de referință pentru un stil de viață sănătos ce are ca fundament efortul fizic adecvat, indicat în baza unor recomandări documentate științific de către societățile academice de profil, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Astfel, rezultatele generate prin această colaborare s-ar putea implementa în mediul medico-militar, cu impact pe îmbunătățirea performanțelor cardiovasculare ale militarilor în condiții de stres fizic, cât și pe creșterea calității vieții cadrelor militare și în același timp pot reprezenta repere în cardiologia sportivă, un domeniu la început de dezvoltare în țara noastră.

Vastă experiență în evaluarea medicală a militarului atletic

În cadrul acestui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul cardiologiei sportive, SUUMC vine cu o vastă experiență în evaluarea medicală a militarului atletic supus la diferite tipuri de efort sau stres fizic alături de expertiza unor medici care fac parte din comitetul tehnico-științific al unor federații de sport sau care au dobândit o serie de competențe în acest domeniu prin cursuri efectuate la universități de prestigiu din străinătate (Bordeaux, Rennes, Montpelier, Berna etc.).

În acest sens, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va întreprinde o serie de activități specifice dintre care sunt menționate:

  1. realizarea unor studii de evaluare a comportamentul inimii la efort (de screening, observaționale, non-intervenționale), având ca subiecți sportivii de înaltă performanță care participă la competițiile sportive internaționale, sub autoritatea COSR;
  2. integrarea noilor tehnici funcționale (de exemplu spiro-ergometria efectuată prin multiple metode de testare la efort) și imagistice (ecocardiografia de stres, ecocardiografia de deformare miocardică, computertomografia cardiacă, rezonanta magnetică nucleară cardiacă), în algoritmul de evaluare a sportivilor de înaltă performanță, cu identificarea unor parametri ce pot fi utilizați în creșterea performanțelor în timpul competițiilor sportive;
  3. evaluarea sportivilor adulți simptomatici cu posibilă patologie cardiovasculară asociată folosind tehnicile avansate din cadrul „Laboratorului de Explorări Cardiovasculare Neinvazive”.

Pentru îndeplinirea obiectivelor Proiectului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român pune la dispoziția Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” departamentul său de cercetare și explorare a sportivilor de performanță, cu aparatura aferentă, dar fără a se limita la acestea:

  • spiro-ergometrie,
  • teste de teren,
  • unitate mobilă de teste cardio-respiratorii K5,
  • monitorizare somn cu stagiile de somn,
  • monitorizare efort,
  • teste biologice specifice sportivului de performanță.

Reprezentanții Spitalului Militar Central menționează importanța acestui protocol, numindu-l o etapă importantă și în ceea ce privește posibilitatea accesării de către SUUMC și a COSR, prin formarea unui consorțiu, a unor noi proiecte europene care vizează cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul cardiologiei sportive și a sănătății publice, derulate în parteneriat academic.

Valabilitatea derulării activităților Protocolului este de la data semnării și până la 30 septembrie 2024, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe