Newsflash
ACTUALITATE Știri

Coaliția „Votez pentru Sănătate” cere o alocare bugetară de 9% din fonduri publice

de Magdalena Tănăsescu - mar. 13 2024
Coaliția „Votez pentru Sănătate” cere o alocare bugetară de 9% din fonduri publice

Membrii Coaliției „Votez pentru Sănătate” au relansat, miercuri, 13 martie a.c., campania de informare și mobilizare publică „Votez pentru Sănătate”, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Concret, coaliția a dat startul  unei caravane de dezbateri la nivel regional și local, prin care își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc. 

„Sănătatea îți arată adevărata ei valoare când simți că o pierzi sau când un om drag aleargă după ea și ești neputincios. Toți am simțit ce înseamnă să cauți medici buni, tratamentele cele mai noi, medicamentele abia lansate și să nu reușești. Știu că anul acesta e unul în care avem șansa să schimbăm ceva, să stabilim împreună că investim în sănătate. Alături de educație e cea mai profitabilă armă!”, a declarat Alessandra Stoicescu, ambasadoarea campaniei, într-un comunicat post-eveniment.

La rândul său, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), consideră că pacienții români au nevoie de mai multă atenție.

„Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâștige încrederea în sistemul de sănătate și să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri și neajunsuri. De aceea, această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români”, a afirmat Radu Gănescu, care este și reprezentant al Coaliției „Votez pentru Sănătate”. 

În România, finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024 este de 4,5% din PIB este, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018. În același timp, media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB. 

Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din UE: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă, de două ori mai puțin față de media europeană.

Manifestul campaniei relansate prevede 9 principii cheie, printre care: 9% din Produsul intern brut (PIB) pentru Sănătate; reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile; eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate; transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe