Newsflash
Știri

FNPMF: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor

de Dorina Novac - dec. 5 2022
FNPMF: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor

FNPMF atrage atenția că Guvernul și Parlamentul alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor care au acces la serviciile esențiale oferite de cabinetele de medicina familiei.

Federația Națională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) semnalează Guvernului României încă o dată „grava subfinanțare” a cabinetelor de medicina familiei și solicită o alocare bugetară pentru anul 2023 de 7 miliarde de lei.

sanatatea romanilor

Citește și: Cabinetele de medicina familiei, renovate și dotate cu echipamente până în iunie 2023

„Precizăm că în prezent Guvernul României și Parlamentul alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor care au acces la serviciile esențiale oferite de cabinetele de medicina familiei. O alocare bugetară de 7 miliarde de lei ar echivala cu 1 leu/zi”, precizează reprezentanții FNPMF.

Mesajul Federației Naționale a Patronatelor de Medicina Familiei:

Către Guvernul României
În atenția domnului Nicolae Ciucă, prim-ministru

Spre știință domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății
domnului Adrian Câciu, ministrul finanțelor
doamnei Adela Cojan, vicepreședinte CNAS

Stimate domnule prim-ministru,

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie semnalează Guvernului României încă o dată grava subfinanțare a cabinetelor de medicina familiei, care sperăm să nu fie menținută și în bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul 2023.

Bugetul necesar pentru rețeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual.

Precizăm că un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistența medicală primară este echivalentul unei alocări de 1 leu pe zi pentru fiecare cetățean român. Nu merită sănătatea cetățenilor români măcar 1 leu/zi?

În anii 2020-2021 bugetul a fost doar 2,6-2,9 miliarde lei anual, iar în anul 2022 de doar 3,6 miliarde lei, în conformitate cu o parte din prevederile Legii nr. 1/2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Precizăm că bugetul actual de 3,6 miliarde lei este echivalentul unei alocări de doar 50 de bani/zi pentru sănătatea fiecărui cetățean al României care are acces la medicul de familie.

Amintim că membrii noștri, cabinetele private de medicina familiei, asigură servicii medicale esențiale.

Mai amintim că a fost și este recunoscut de autoritățile române faptul că medicina de familie este grav subfinanțată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale.

De asemenea, tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanență nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani.

Problemele nu pot fi rezolvate pe parcursul anului doar prin discuții la nivelul ministerelor și CNAS, în absența prevederilor bugetare necesare, decise acum de Guvern și aprobate de Parlament.

Creșterea calității serviciilor medicale nu este posibilă fără investiții în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical și auxiliar, în pregătirea și atragerea viitorilor medici de familie. Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu mai este posibilă fără alocarea celor 7 miliarde de lei anual pentru asistența medicală primară.

Stimate domnule prim-ministru, vă asigurăm de deplina noastră deschidere pentru rezolvarea problemelor menționate pe cale amiabilă, în interesul pacienților și cetățenilor români care merită să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate în asistența medicală primară, în România.

Solicitare transmisă Guvernului României de FNPMF pe 4 decembrie 2022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe