Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Taurina, posibilă fântână a tinereţii?

de Florentina Ionescu - iul. 7 2023
Taurina, posibilă fântână a tinereţii?

Îmbătrânirea este o parte inevitabilă a vieţii. Chiar și așa, există multe modalităţi prin care putem încetini acest proces, mai ales când este vorba despre funcţionarea anumitor celule.

Deficitul de taurină este un factor ce influenţează îmbătrânirea. Aceasta este ideea de bază a unui studiu publicat recent în jurnalul Science. Cercetătorii au descoperit că acest aminoacid, produs și de organismul uman, a fost asociat cu procesul de îmbătrânire la șoareci, la maimuţe și la viermi. Experţii cred că taurina ar putea îndeplini un rol în procesul de îmbătrânire și la om.

Cercetătorii de la Harry Perkins Institute of Medical Research din Australia de Vest au colaborat cu alţi experţi de pe plan internaţional, în încercarea de a 
explora rolul îndeplinit de taurină în procesul de îmbătrânire. Studiile anterioare au arătat că, de fapt, concentraţia de taurină în sânge este corelată cu sănătatea. Până acum nu se știa însă dacă valorile taurinei din sânge afectează în vreun fel sau altul  îmbătrânirea.

Ankur Sharma, unul dintre coautorii studiului spune că el și echipa sa au măsurat concentraţiile serice ale taurinei în timpul îmbătrânirii. Au descoperit că valorile ei au scăzut în mod natural, pe măsură ce acele „semne specifice ale îmbătrânirii” au sporit, observându-se inclusiv un declin în ce privește funcţia unor organe.

Îmbunătăţiri la nivelul oaselor și mușchilor

Pentru a vedea dacă nivelurile taurinei au contribuit sau nu la procesul de îmbătrânire la anumite specii, cercetătorii au hrănit șoarecii, maimuţele și viermii fie cu taurină, fie cu o soluţie de control. Ei au descoperit ulterior că acei șoareci care fuseseră hrăniţi cu taurină au trăit mai mult decât cei din grupul de control. 

În plus, șoarecii care au beneficiat de aportul de taurină au înregistrat o îmbunătăţire a stării oaselor, mușchilor, pancreasului, creierului, a grăsimii, o îmbunătăţire a funcţionării intestinelor și sistemului imunitar. Cercetătorii au observat un efect similar în rândul maimuţelor și o durată de viaţă mai mare în cazul viermilor.


Sursă articol: https://newatlas.com/health-wellbeing/taurine-aging-animals/ 

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe