Newsflash
Hi-tech & Gadgets Internaționale Știri

Noi substanţe cu efect anti-aging

de Florentina Ionescu - iun. 30 2023
Noi substanţe cu efect anti-aging

Prin intermediul unui algoritm de învăţare automată („machine learning”) oamenii de știinţă au identificat trei substanţe chimice naturale care ar putea combate procesul de îmbătrânire.

 Ei spun că abordarea lor ar putea fi o modalitate eficientă de a identifica noi medicamente, în special pentru bolile complexe.

Studiul condus de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, a folosit o metodă revoluţionară pentru a căuta noi substanţe chimice care pot să elimine în mod sigur și eficient celulele senescente care funcţionează deficitar. În mod normal, celulele senescente sunt eliminate din corp de sistemul imunitar. Dar pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar nu mai este la fel de eficient, iar numărul acestor celule crește.

Potenţiali candidaţi

Cercetătorii au dezvoltat un model de învăţare automată și l-au antrenat pentru ca acesta să recunoască trăsăturile-cheie ale substanţelor chimice cu proprietăţi senolitice – termenul „senolitic” se referă la ţintirea selectivă a celulelor senescente. Algoritmul a fost folosit pentru a trece prin mai mult de 4.000 de substanţe chimice, dintre care au fost identificaţi 21 de potenţiali candidaţi.

Testându-i, cercetătorii au descoperit că trei substanţe chimice (ginkgetin, periplocin și oleandrin) au îndepărtat celulele senescente fără să aducă dăune celulelor sănătoase. Dintre ele, oleandrinul s-a dovedit a fi cel mai eficient. Toate cele trei substanţe sunt produși naturali care se regăsesc în medicamentele tradiţionale pe bază de plante.

 


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/machine-learning-algorithm-identifies-natural-anti-aging-chemicals/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe