Newsflash
Știri

Sfaturi privind nutriția pisicilor: de ce mâncarea gătită le poate dăuna

de Florentina Ionescu - apr. 17 2023
Sfaturi privind nutriția pisicilor: de ce mâncarea gătită le poate dăuna

Specialiștii atrag atenția că mâncarea gătită poate dăuna sănătății pisicilor. „Părinții” de feline sunt invitați să descopere în acest articol cele mai importante sfaturi privind nutriția pisicilor.

O dietă adecvată și echilibrată este vitală pentru o viață lungă și de calitate a pisicii. Cu toate acestea, unii oameni își hrănesc felinele cu mâncare gătită sau carne crudă, ceea ce poate duce la o mulțime de probleme de sănătate. 

Putem crede că o bucată de carne sau o masă gătită acasă sunt benefice pentru pisică și îi oferă o nutriție adecvată, însă este greșit. Din contră, acestea pot duce la apariția multor probleme, mai ales când vine vorba de carne, dar la fel de periculoasă este și mâncarea gătită, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

sfaturi alimentatie pisici
Fotografie de la Lisa Fotios: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animal-animal-de-casa-animal-de-companie-pisica-domestica-1852914/

 

„Atașamentul pe care îl simțim față de prietenii noștri patrupezi ne poate face să credem că știm cum «funcționează» aceștia, însă o astfel de abordare umanizată ne dezvăluie lipsa noastră de cunoștințe deoarece uităm că animalele de lângă noi sunt la bază carnivore. Nevoile lor sunt diferite față de ale noastre – de la compoziția hranei, până la proporția/cantitatea de ingrediente care o compune și care depinde de foarte mulți factori specifici fiecărui animal în parte. Carnea crudă poate fi un factor important în transmiterea unor boli parazitare și bacteriene grave”, spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

Importanța meselor regulate și calitative

Pe lângă ingredientele propriu-zise, mesele regulate sunt extrem de importante – pisica nu trebuie să mănânce în exces, dar nici nu trebuie să se înfometeze. De asemenea, oamenii trebuie să țină întotdeauna cont de starea de sănătate a pisicii, temperament, nivelul de activitate fizică, dar și alți factori.

„Pisica se hrănește cu cantități mai mici de hrană în mai multe momente ale zilei, caracteristică ce vine din instinctul ei puternic de a vâna – și știm că felinele vânează de mai multe ori pe zi. Acest mod de hrănire alternează natural cu perioadele de odihnă, la fel de multe la nivelul întregii zile. O hrană completă și echilibrată face să scadă volumul de ingestie, însă nu neapărat și frecvența”, menționează Phd Dr. Iulian Amza.

De asemenea, ingredientele de calitate sunt importante pentru sănătatea felinelor. Lipsa unor nutrienți esențiali, precum taurina, vitamina A sau anumiți acizi grași omega este greu de suportat de pisici, iar deficiența lor poate avea consecințe fatale asupra sănătății lor.

„Vorbim adesea de ingredient și lăsăm deoparte aspectul de nutrient – hrana animăluțelor trebuie să asigure peste 50 nutrienți necesari – lucru foarte important din perspectiva aspectului nutritiv al hranei oferită zi de zi partenerilor noștri patrupezi. Practic, dacă vedem nutriția, pe baza ingredientelor/nutrienților, ca un puzzle, atunci acestea trebuie să respecte un echilibru optim, să fie în proporții adecvate și să se completeze reciproc astfel încât să atingem cel mai important deziderat: «O viață mai bună și mai sănătoasă petru animalele de companie.» De exemplu, pentru pisică, taurina este un aminoacid esențial în prevenirea și tratarea cardiomiopatiei congestive. Totodată, conferă o vedere mai bună (în special pe timpul nopții) și are un rol important în funcția de reproducere. Pe lângă toate acestea, taurina conferă protecție împotriva radicalilor liberi, fiind și un antioxidant puternic care luptă împotriva îmbătrânirii precoce”, adaugă Phd Dr. Iulian Amza.

Unele mâncăruri pot fi toxice pentru pisici

Pisicile sunt extrem de sensibile și la lipsa anumitor nutrienți. O alimentație incompletă poate avea consecințe serioase asupra sănătății lor.

Chiar și un nivel redus de deficiență se va manifesta mai întâi asupra calității blănii și pielii, mai apoi afectând și funcția de reproducere, și poate duce la apariția altor probleme de sănătate. 

Nutritia pisicilor

„Ca urmare a fiziologiei specifice, pisica este deosebit de sensibilă la anumiți compuși și substanțe chimice pe care corpul ei nu le poate detoxifia întotdeauna corect, acestea putând cauza boli și chiar decesul. Printre categoriile de alimente toxice pentru pisică sunt:

Ciocolata – produce tulburări de ritm cardiac din cauza teobrominei.

Ceapa și usturoiul – descompune celulele roșii, ceea ce duce la o anemie severă și tulburări gastro-intestinale, în funcție de cantitate.

Strugurii și stafidele – provoacă insuficiență renală.

Ouăle crude – determină toxiinfecții alimentare din cauza proteinei avidin din albuș.

Ficatul mâncat în exces – intoxicarea cu vitamina A duce la osteoporoză.

Laptele natural de vacă – din cauza intoleranței la lactoză, des întâlnită la pisici, apar probleme digestive și disconfort”, a adăugat Phd Dr. Iulian Amza.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe