Newsflash
Internaționale

Ce obiective are Strategia farmaceutică pentru Europa

de Florentina Ionescu - nov. 27 2020
Ce obiective are Strategia farmaceutică pentru Europa

Comisia Europeană a prezentat miercuri o Strategie farmaceutică pentru Europa, care înseamnă atât medicamente disponibile pentru toți, cât și medicamente accesibile din punct de vedere financiar și sigure.

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE.

producatorii de medicamenteâ

Strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide, se arată întră-un comunicat de presă remis redacției.

O componentă esențială a construirii unei Uniuni Europene a sănătății mai puternice, astfel cum a menționat-o președinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize.

Strategia farmaceutică pentru Europa are patru obiective principale:

  1. Asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente accesibile financiar și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenței la antimicrobiene, al cancerului, al bolilor rare);
  2. Sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE și crearea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice;
  3. Îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și răspuns la crize și abordarea securității aprovizionării;
  4. Asigurarea unei voci puternice a UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate și siguranță.

Sectorul farmaceutic va fi mai bine pregătit

Deși strategia reprezintă mult mai mult decât un simplu instrument de răspuns la crize, ea este inspirată din răspunsul inițial la pandemia de COVID-19 și face ca sectorul farmaceutic din Europa să fie mai bine pregătit și mai rezistent.

Strategia prezintă acțiuni concrete pentru a asigura existența, disponibilitatea și accesibilitatea financiară a medicamentelor. Ea susține lanțuri de aprovizionare diversificate și sigure, asigurând o autonomie strategică deschisă a UE pe plan mondial, și promovează produse farmaceutice sustenabile din punct de vedere ecologic.

Strategia va asigura, de asemenea, faptul că politica farmaceutică a UE continuă să servească sănătății publice într-un mediu în continuă schimbare, caracterizat de transformări științifice și comerciale. Ea va susține inovațiile centrate pe pacienți și va permite adaptarea la schimbările digitale și tehnologice.

„Pandemia cauzată de noul coronavirus a evidențiat necesitatea vitală de a consolida sistemele noastre de sănătate. Aceasta include disponibilitatea unor medicamente sigure, eficace și de înaltă calitate, la prețuri accesibile. În vremurile dificile din perspectivă economică și socială cu care se confruntă UE în prezent, strategia adoptată astăzi va asigura faptul că Europa și europenii vor continua să beneficieze de astfel de medicamente. Fac apel la statele membre și la Parlament să susțină această strategie, care va fi pusă în aplicare în următorii trei ani și ulterior”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Medicamentele, vaccinurile și tratamentele eficace și sigure au contribuit în trecut la combaterea unora dintre principalele cauze ale bolilor, inclusiv ale celor care amenință viața, a ținut să atragă atenția vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas:

„Aceste produse vor fi esențiale pentru a susține sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni în aceste vremuri dificile. Strategia prezentată astăzi sprijină industria farmaceutică din UE pentru a rămâne competitivă și inovatoare, abordând totodată nevoile pacienților și pe cele ale sistemelor noastre de sănătate”.

Astfel, miercuri au fost declanșate activitățile necesare pentru a asigura în orice moment disponibilitatea și accesibilitatea financiară a unor medicamente sigure și eficace pentru toți pacienții din întreaga UE, a subliniat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară:

„Prin Strategia noastră farmaceutică pentru Europa, ne îndeplinim angajamentul de a crea un mediu farmaceutic adaptat exigențelor viitorului și centrat pe pacient, în care industria UE să poată inova, prospera și să își mențină poziția de lider pe plan mondial. Ea reprezintă viziunea noastră pe termen lung privind o autonomie strategică deschisă și este răspunsul nostru la provocările actuale și la vulnerabilitățile expuse de COVID-19. Astăzi am ridicat un nou pilon al Uniunii Europene a sănătății”.

În etapele următoare, Strategia va fi discutată la nivel politic în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO din 2 decembrie 2020. Strategia farmaceutică pentru Europa marchează începutul unui proces. Punerea ei în aplicare include o agendă ambițioasă de acțiuni legislative și nelegislative care vor fi lansate în următorii ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe