Newsflash
Știri

Cazuri fatale de insuficiență hepatică acută la pacienții tratați cu onasemnogen abeparvovec

de Florentina Ionescu - feb. 21 2023
Cazuri fatale de insuficiență hepatică acută la pacienții tratați cu onasemnogen abeparvovec

ANMDMR a publicat recent o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății referitoare la medicamentul onasemnogen abeparvovec.

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Novartis dorește să îi informeze pe profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la următoarele:

  • Au fost raportate cazuri cu evoluție fatală de insuficiență hepatică acută la pacienții tratați cu onasemnogen abeparvovec.
  • Funcția hepatică trebuie monitorizată înaintea administrării tratamentului și în mod regulat, timp de minimum 3 luni de la perfuzare.
  • Se va efectua o evaluare promptă a pacienților care prezintă înrăutățirea testelor funcției hepatice și/sau semne sau simptome ale unei boli acute.
  • Dacă pacienții nu răspund adecvat la corticosteroizi, se va consulta un medic gastroenterolog pediatru și se va avea în vedere ajustarea schemei de tratament cu corticosteroizi.
  • Doza de corticosteroizi nu trebuie redusă treptat înainte de ameliorarea funcției hepatice (examen clinic normal, bilirubină totală și valori ale ALT și AST sub 2 × limita superioară a normalului).
  • Vor fi informate persoanele care acordă îngrijiri pacienților cu privire la riscul sever de afectare hepatică și necesitatea monitorizării periodice a funcției hepatice. 
injectabil
Imagine: arhivă VM

Despre problema de siguranță a Zolgensma

Zolgensma (onasemnogen abeparvovec) este indicat pentru tratamentul atrofiei musculare spinale (AMS). Expunerea cumulată generală este de aproximativ 3000 pacienți până în prezent.

Hepatotoxicitatea raportată cu onasemnogen abeparvovec se manifestă deseori ca funcție hepatică anormală, cum ar fi valori crescute ale aminotransferazelor (AST, ALT). Totuși, au fost raportate afectare hepatică acută severă sau insuficiență hepatică acută, inclusiv cu rezultat fatal, se arată pe site-ul anm.ro într-o informare.

Mecanismul subiacent este, în mod probabil, asociat cu un răspuns imun înnăscut și/sau adaptativ la vector. Prin urmare, se recomandă o schemă profilactică de tratament cu corticosteroizi și monitorizarea funcției hepatice la momentul inițial și în mod regulat, timp de minimum 3 luni de la perfuzarea onasemnogen abeparvovec.

Aceasta include monitorizare săptămânală în prima lună de tratament și pe întreaga perioadă de reducere treptată a dozei de corticosteroizi, urmată de intervale de două săptămâni timp de încă o lună și la alte intervale, dacă este indicat din punct de vedere clinic.

Pacienții trebuie evaluați imediat

Pacienții care prezintă semne sau simptome care sugerează disfuncția hepatică trebuie evaluați imediat pentru detectarea afectării hepatice. În cazul în care pacienții nu răspund adecvat la corticosteroizi, se va consulta un gastroenterolog pediatru sau un hepatolog.

Se va lua în considerare ajustarea schemei de tratament cu corticosteroizi, inclusiv o durată mai lungă și/sau o doză crescută, sau o reducere treptată mai graduală pentru a gestiona hepatotoxicitatea.

Recent, au fost raportate două cazuri fatale de insuficiență hepatică acută la pacienții cu AMS tratați cu onasemnogen abeparvovec, la vârsta de 4, și respectiv de 28 de luni. Caracteristicile clinice comune ale acestor două cazuri sunt sumarizate mai jos:

  • Manifestarea inițială a afectării hepatice a fost creșterea asimptomatică a valorii aminotransferazelor hepatice în primele 1-2 săptămâni după perfuzarea onasemnogen abeparvovec, care a fost tratată cu o doză crescută de prednisolon.
  • Prezentarea clinică a hepatotoxicității a inclus vărsături, slăbiciune și o a doua creștere a valorilor aminotransferazelor hepatice. Acest lucru a fost observat după 5 până la 6 săptămâni după perfuzarea onasemnogen abeparvovec și după aproximativ 1-2 săptămâni după inițierea reducerii treptate a dozei de prednisolon.
  • Au urmat deteriorarea rapidă a funcției hepatice și progresia la encefalopatie hepatică și insuficiență multi-organ. Decesul a survenit la 6-7 săptămâni după perfuzia cu onasemnogen abeparvovec, în timpul perioadei de reducere treptată a dozei de corticosteroizi.

Informațiile privind onasemnogen abeparvovec sunt în curs de actualizare pentru a reflecta informațiile de mai sus.

„Zolgensma este supus unei monitorizări suplimentare pentru a permite identificarea rapidă a noilor informații privind siguranța. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată cât mai curând posibil”, a mai transmis compania Novartis în aceeași informare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe