Newsflash
OPINII

Careul puterii

de Dr. Vlad STROESCU - sept. 9 2022
Careul puterii

Directorul, preotul, consilierul de la primărie și poliţistul. Acestea au fost personalităţile care au stat la masa de onoare în zilele în care copiii mei au mers pentru prima dată la școală.

Deschidere an scolar 2022
Sursă foto: Facebook/Monitorul de Mediaș

Am revăzut careul de personalităţi în fotografii de la multe școli; se pare că e un standard, un curriculum secret, pentru a transmite, într-una din zilele cele mai încărcate de emoţie din viaţa unui om, mesajul următor: aceștia sunt stâlpii societăţii. Și nu spun că nu e așa. Religie, ordine, administraţie și învăţământ sunt, pour le meilleur ou pour le pire, părţi care se regăsesc în toate societăţile omenești. Și nici nu e locul meu să dezbat cât de bine-venită e religia în școli.

Au fost însă mulţi care s-au întrebat de ce nu sunt invitaţi oameni de știinţă. Sau scriitori, muzicieni, artiști plastici. De ce nu sportivi de performanţă? Probabil foarte puţini ar fi refuzat; ce fel de om să fii să refuzi să îi inspiri pe cei mici?

Să îi lași să vadă că nu ești doar un mit, o imagine de la televizor sau din telefonul mobil, o vorbă pe buzele multora, ci un om din carne și oase, care a făcut și el, la rândul lui, o școală, a fost, cândva, copil. Să le spui, încă de pe acum, că orizonturile sunt largi, că nu e imposibil să ajungi departe, să schimbi lumea, să aduci bucurie și frumos în vieţile celorlalţi.

Eu, unul, i-aș fi pus la masa de onoare pe medicul sau pe asistentul medical al școlii. Sunt, ca și dumneavoastră, influenţat de faptul că eu însumi sunt medic, dar aș fi vrut să cunosc încă de pe atunci echipa cabinetului de medicină școlară, mi-ar fi transmis un mesaj de încredere și liniște, și că sănătatea e importantă în acea școală.

L-aș fi pus la masa de onoare pe pompierul de serviciu. Pe cineva dintr-un echipaj de ambulanţă. L-aș fi pus pe inginerul sau mecanicul școlii. Ehei, dar mulţi avem idei și nimeni nu ne întreabă de ele. Și atunci, de ce doar careul director-preot-primar-poliţist?

Am o teorie: pentru că toţi patru sunt reprezentanţi, simboluri ale puterii. Puterea divină, puterea seculară, puterea în școală. Nici măcar nu cred că a fost ceva premeditat. Cred că, inconștient, generaţiile noastre, de părinţi și profesori, când ne gândim la cine și ce e important, nu cultura, deschiderea, curiozitatea, dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi ne vin în minte mai întâi, ci puterea autoritară.

Și mi-e teamă uneori că, în școli, prioritatea ascunsă, inconștientă a curriculelor e să înveţi copilul să se conformeze, adică să se supună. E și asta o lecţie importantă. Ea spune ceva despre câte am păţit și cât mai avem de vindecat la noi înșine.

Citiți și: O meta-dramă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe