Newsflash
Diverse Evenimente LIFESTYLE

Care sunt beneficiile animalelor de companie – Specialistul ne răspunde

de Florentina Ionescu - iul. 18 2023
Care sunt beneficiile animalelor de companie – Specialistul ne răspunde

Am stat de vorbă recent cu Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor, despre beneficiile mai puțin cunoscute ale prietenilor noștri necuvântători.

Vlad Vancia (foto) a studiat biologia la Cluj-Napoca. Acolo l-a interesat, încă de la început, doar comportamentul animalelor. În termeni specifici, acest lucru se numește etologie - el a vrut să înțeleagă de ce se comportă animalele așa cum se comportă. Este știința care se ocupă de studiul comportamentului (obiceiuri și deprinderi) atât al animalelor (etologia animală), cât și al oamenilor (etologia umană). 

„M-a interesat mai mult decât atât cum aș putea să intervin în acest comportament sau cum să înțelegem mai bine de ce apar astfel de comportamente. Am lucrat primii opt ani într-o grădină zoologică, ca biolog, specializat pe managementul comportamentului. Ca rol, trebuia să ajut animalele din captivitate să treacă peste stresul cauzat și să aibă cât mai multe comportamente specifice speciei, care ne arată apoi că acel animal se simte bine. Sau cel puțin că are o calitate a vieții mai ridicată”, a declarat Vlad Vancia pentru „Viața Medicală” la un eveniment organizat de Perfect Fit. 

După 7 sau 8 ani, el s-a decis să facă tranziția de la animalele din zoo la animale de companie. Acestea din urmă, explică specialistul, aveau oarecum aceleași probleme: „și ele sunt într-un fel de captivitate alături de noi și asta le aduce un anumit stres”.  

Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor

Citiți și: Sunteți „părintele” unui patruped? Puteți încerca Pet Yoga alături de el 

Tânărul a ajuns să se întrebe cum poate să le ajute pe animalele de companie să treacă peste acest stres. 

„Există două moduri prin care lucrăm cu animalele. Unul este dresajul, [concept] pe care îl știe toată lumea. Iar celălalt este «behavioral enrichment». Așa se numește conceptul în engleză. Pe românește ar însemna îmbogățire comportamentală. Adică cum pot să îl încurajez pe animalul meu de companie să aibă cât mai multe comportamente specifice speciei, să simtă că se comportă exact așa cum ar trebui să se comporte specia respectivă”.  

Membri cu drepturi depline ai familiei 

Vlad Vancia a venit cu completări, detaliind de ce este important conceptul de îmbogățire comportamentală în relația cu animăluțul de companie din viața noastră. 

„Știm din știință că, dacă un animal – la fel ca și noi, oamenii – nu poate să își satisfacă anumite nevoi, nu va avea o calitate ridicată a vieții. Una dintre nevoile cele mai importante pe care noi, ca oameni, le uităm, este stimularea mintală”. 

Să nu ținem animăluțele „în puf”!

De aceea, spune el, este important să le învățăm pe animale să gândească, să își folosească creierul și să nu le ținem „în puf”. De multe ori, noi, ca stăpâni, ne inducem ideea aceasta și vrem să ținem animăluțul în puf: „încercăm să avem grijă de el așa cum credem noi că ne-ar plăcea să trăim într-o vacanță”. Doar că nimeni nu are răbdare să își trăiască toată viața într-o singură vacanță, afirmă specialistul în comportamentul animalelor. Există riscul ca pisica sau cățelul să se plictisească, iar această „vacanță continuă” nu este ceva natural. 

„Încercând să aducem acest stil de viață asupra animalelor, care este total nenatural, acestea nu învață să își folosească creierul. Acestea nu știu să rezolve probleme. Acestea nu înțeleg toleranța la frustrare. Acestea nu sunt expuse la mai multe provocări. Iar expunerea la provocări ce face, în primul rând, cu animalele? Exact ce face și cu noi, oamenii. Le crește stima de sine!” 

Ne simțim mai bine când avem animale de companie în apropiere 

Vlad Vancia a povestit că, în trecut, alături de mai multe organizații, a făcut la Cluj un fel de experiment. Stundeții au fost puși față în față cu cățelușii: 

„Mergeam cu căței la studenți care erau în sesiune. Înainte să începem activitățile, le măsuram nivelul de stres, îi întrebam și calitativ, le măsuram și pulsul. Se mai făceau câteva teste, foarte non-invazive. Începeam activitatea de o jumătate de oră cu un cățel, după care îi puneam din nou pe studenți să dea feedback, îi testam. Bineînțeles că marea majoritate a studenților se simțeau mult mai bine. Și au avut o părere mult mai bună despre viață, în general. Corpul lor, fiziologic vorbind, se simțea mai bine decât înainte [de activitatea cu cățelul].” 

Tot specialistul afirmă că există foarte multe studii care arată că pur și simplu interacțiunea cu astfel de animale declanșează secreția anumitor hormoni. „Oxitocina e prima care se declanșează în noi, și aceasta este o acțiune extrem de importantă pentru bunăstarea noastră.”  

Citiți și: Un spital din Belgia permite vizita animalelor de companie 

Fără să își dea seama, oamenii ajung să se bucure în prezența unui animăluț de companie, indiferent că vorbim despre câine, pisică, țestoasă ori peștișori: 

„Vii acasă și vezi un animal. (...)El te face să te simți mai bine. Acesta e primul avantaj, ca să zic așa, fiziologic, de care probabil multă lume nici măcar nu e conștientă, nu știe exact ce se întâmplă [în organism]. Oamenii știu doar: «Mie îmi plac animalele». Îți plac animalele pentru că te fac să te simți bine în prezența lor”, a adăugat Vland Vancia. 

Procesul de recuperare după boală, mai ușor 

În orice sală de curs, de exemplu, dacă studenții ori cursanții sunt foarte serioși și este adus un câine, toată lumea o să zâmbească fără să știe, fără ca acei oameni să fie curioși de ce, dintr-o dată, au început să zâmbească. „Se relaxează situația [atmosfera din sal[] doar prin prezența unui animal care se plimbă pe lângă noi. Nici măcar nu trebuie să pui mâna pe el, nu trebuie să știi nimic despre el”, a mai detaliat specialistul în comportamentul animalelor. 

Noi, oamenii, suntem legați de natură, de aceea este important să avem în preajmă nu doar animăluțe, cât și acvarii: 

„Avem studii științifice care arată că, dacă pui într-o sală de recuperare, în spital, un acvariu, oamenii care au acel acvariu se vor recupera mai repede decât oamenii care au suferit aceeași intervenție, dar care nu au în sala de recuperare un acvariu”. 

În acest fel s-a văzut cât de tare ajută prezența unui acvariu în sala de recuperare. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru care începe să secrete oxitocină? 

„Vezi niște plante [în acvariu], vezi niște animăluțe care se bucură, se plimbă. Ele îți iau mintea și te fac să te simți mai aproape de natură, ceea ce ne face să ne simțim mai bine; să ne recuperăm mai bine; sistemul imunitar lucrează mai bine; totul se așază mult mai OK în prezența animalelor”, a conchis Vlad Vancia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe