Newsflash
Știri

Bilanț: 2.500 de români au donat plasmă convalescentă în ultimele șase luni

de Florentina Ionescu - oct. 26 2020
Bilanț: 2.500 de români au donat plasmă convalescentă în ultimele șase luni

Au trecut șase luni de când în România se colectează plasmă convalescentă, iar în această perioadă se observă o performanță de cinci ori mai scăzută decât în Uniunea Europeană și utilizarea mult sub potențial a metodei plasmaferezei.

La șase luni de la debutul colectării plasmei convalescente în România, țara noastră a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Besmax Pharma Distribution remis redacției.

Astfel, 2.500 de români au donat plasmă convalescentă, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți COVID-19 din țara noastră.

raport colectare plasma convalescenta
Sursă imagine: Besmax Pharma Distribution SRL.

Prin comparație cu media Uniunii Europene, performanța României este de 5 ori mai redusă, în condițiile în care UE colectează, în medie, 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19.

Randamentul colectării plasmei în România este afectat de trei factori, se arată în comunicat:

  1. lipsa aparatelor de plasmafereză (în țara noastră există doar 1 aparat de plasmafereză la 1 milion de locuitori, în timp ce media europeană este de 38 de aparate la 1 milion de locuitori)
  2. dependența excesivă de procedura recoltării de sânge integral (din care se extrage ulterior plasma) – au fost făcute 1.409 donări de sânge convalescent și doar 1.060 donări de plasmă convalescentă, în timp ce la nivelul U.E. donarea de sânge integral pentru extragerea de plasmă convalescentă este aproape inexistentă
  3. neimplicarea statului în informarea și mobilizarea potențialilor donatori.

Cu toate acestea, în România au fost recoltate până acum 4.420 de doze de plasmă convalescentă, dintre care 3.011 doze (68%) prin plasmafereză, iar 1.409 doze (34%) prin recuperare din sânge integral.

Județele fruntașe la donarea de plasmă

Județele care realizează cele mai bune performanțe privind recoltarea de plasmă convalescentă (prin raportare de 100 de pacienți COVID-19) sunt, în ordine: Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița-Năsăud.

La coada clasamentului sunt câteva județe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele șase luni: Harghita, Giurgiu, Covasna.

Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, dintre care cele mai importante ar fi:

  • suplimentarea cu minim 30% a personalului din centrele de transfuzie sanguină (în special din centrele care au deja echipamente de plasmafereză),
  • suplimentarea celor 18 echipamente de plasmafereză existente (prin donații, sponsorizări sau achiziționarea de către stat din fonduri europene),
  • testarea privind prezența anticorpilor anti-SARS-COV-2 a tuturor celor care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoane confirmate (pentru creșterea șanselor de a identifica potențiali donatori)
  • și realizarea unei campanii naționale de informare și mobilizare a ex-pacienților COVID-19 pentru a deveni donatori de plasmă convalescentă.

Besmax Pharma Distribution, compania care a sponsorizat cu peste 2 milioane de lei acest proces (prin donare de echipamente și consumabile, precum și realizarea de materiale informative), a realizat cu această ocazie un raport ce cuprinde detalii despre bilanțul la 6 luni al colectării de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 în România.

sponsorizat colectare plasma

În acest raport se arată că în total, au fost recoltate 4420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3011 doze prin plasmafereză (68%) și 1409 doze prin donare de sânge integral (32%).

Din cele 4420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe