Au trecut șase luni de când în România se colectează plasmă convalescentă, iar în această perioadă se observă o performanță de cinci ori mai scăzută decât în Uniunea Europeană și utilizarea mult sub potențial a metodei plasmaferezei.
La șase luni de la debutul colectării plasmei convalescente în România, țara noastră a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Besmax Pharma Distribution remis redacției.
Astfel, 2.500 de români au donat plasmă convalescentă, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți COVID-19 din țara noastră.
Prin comparație cu media Uniunii Europene, performanța României este de 5 ori mai redusă, în condițiile în care UE colectează, în medie, 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19.
Cu toate acestea, în România au fost recoltate până acum 4.420 de doze de plasmă convalescentă, dintre care 3.011 doze (68%) prin plasmafereză, iar 1.409 doze (34%) prin recuperare din sânge integral.
Județele care realizează cele mai bune performanțe privind recoltarea de plasmă convalescentă (prin raportare de 100 de pacienți COVID-19) sunt, în ordine: Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița-Năsăud.
La coada clasamentului sunt câteva județe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele șase luni: Harghita, Giurgiu, Covasna.
Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, dintre care cele mai importante ar fi:
Besmax Pharma Distribution, compania care a sponsorizat cu peste 2 milioane de lei acest proces (prin donare de echipamente și consumabile, precum și realizarea de materiale informative), a realizat cu această ocazie un raport ce cuprinde detalii despre bilanțul la 6 luni al colectării de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 în România.
În acest raport se arată că în total, au fost recoltate 4420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3011 doze prin plasmafereză (68%) și 1409 doze prin donare de sânge integral (32%).
Din cele 4420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe