Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie de informare despre semnele timpurii ale cancerului de piele

de Florentina Ionescu - mai 16 2023
Campanie de informare despre semnele timpurii ale cancerului de piele

În România, există o îngrijorare cu privire la nivelul scăzut de cunoștințe și interes pentru sănătatea pielii.

Din păcate, acest lucru poate duce la consecințe grave, cum ar fi diagnosticarea tardivă a cancerului de piele. 

Printr-un demers care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra acestei probleme, Fundația pentru Sănătatea Pielii și Dr. Leventer Centre au inițiat o amplă campanie de informare cu privire la semnele timpurii ale cancerului de piele, se arată într-un comunicat de presă. 

Românii știu prea puține despre sănătatea pielii 

În 2022, Fundația pentru Sănătatea Pielii a desfășurat o cercetare la nivel național, care a arătat că nivelul de cunoștințe și interes cu privire la sănătatea pielii rămâne scăzut în rândul românilor. Cu toate acestea, dr. Mihaela Leventer, medic primar dermato-venerologie și fondatoarea unui centru de dermato-oncologie, este de părere că putem preveni și depista la timp cancerul de piele. Cum? Prin intermediul unei educații adecvate și prin solicitarea de ajutor medical în stadiile incipiente. 

„De prea multe ori am avut în fața mea în cabinet pacienți diagnosticați în stadii avansate de cancer de piele din simplul motiv că au ignorat semne vizibile. «Nu am timp să merg la control» sau «Nu m-am gândit că poate fi ceva important» sunt, din păcate, replici pe care le auzim frecvent eu și colegii mei și sunt motivele din spatele unui diagnostic tardiv. De multe ori, pacienții percep o simplă «bubă» sau zgârietură ca fiind inofensivă, fără să realizeze că ar putea fi un semn de cancer de piele. Am observat cu tristețe că mulți pacienți sunt surprinși, dezamăgiți și plini de regret atunci când își dau seama că ar fi putut să prevină complicațiile unui diagnostic tardiv”, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermato-venerologie. 

Mai este luna conștientizării asupra cancerului de piele 

În acest context, în luna mondială a conştientizării riscului de cancer de piele, Fundația pentru Sănătatea Pielii și Dr. Leventer Centre au inițiat campania de informare „Ai puterea să îi salvezi dintr-o privire!”. 

Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020. În plus, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, iar cazurile de melanom cutanat vor depăși numărul estimat de 500.000 de cazuri anual. 

Astfel, cancerul cutanat este considerat o problemă importantă de sănătate publică, mai ales pentru populația cu piele deschisă la culoare. De aceea, în anii ce vor urma, medicii vor trebui să învețe să recunoască formele pe care le îmbracă acesta – melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular sau alte tipuri de tumori rare. 

„În contextul în care incidența este în creștere, cred că este important ca fiecare dintre noi să realizeze cât de importantă este o simplă privire atentă atât în cazul nostru, cât și atunci când ne uităm la persoanele dragi nouă. Dacă noi ne uităm în oglindă de câteva ori pe zi și cu toate acestea ignorăm semnalele, ce să mai spunem de părinții și bunicii noștri? Cred cu tărie că, dacă oamenii ar ști că au puterea să-i salveze pe cei dragi doar privindu-i, ar face acest gest simplu. Prin acordarea unei atenții sporite pielii noastre și prin solicitarea de ajutor medical în caz de nevoie, putem face diferența între vindecare și pierderea vieții. Este important să conștientizăm că, descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat”, explică dr. Mihaela Leventer. 

Factori care favorizează apariția cancerului de piele 

Expunerea îndelungată, atât ca durată cât și ca intensitate, la radiații ultraviolete naturale și artificiale, expunerea la radiațiile ionizante, antecedentele de cancer de piele, istoricul familial de cancer de piele, precum și numărul mare de alunițe sau leziuni actinice provocate de expunerea la soare sunt considerați factori principali care favorizează apariția cancerului de piele. 

Dr. Mihaela Leventer

De cele mai multe ori, cancerul de piele poate fi confundat cu un nev, însă regula ABCDE (A – asimetrie, B – margini neregulate, C – culoare, D – dimensiune, E – evoluția în timp a leziunii) poate ajuta la diferențierea de o aluniță obișnuită sau de o leziune benignă. Tumorile cutanate incipiente pot fi asemănătoare cu multe leziuni benigne, ceea ce face ca diagnosticul diferențial să rămână în principal în mâinile dermatologului. 

„Dacă oamenii ar ști că au puterea să îi salveze pe cei dragi doar privindu-i, ar face acest gest simplu!” (dr. Mihaela Leventer)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe