Newsflash
Internaționale

Bacterie intestinală asociată bolii Parkinson

de Dr. Mariana MINEA - mai 26 2023
Bacterie intestinală asociată bolii Parkinson

O bacterie intestinală poate juca un rol în dezvoltarea bolii Parkinson prin faptul că duce la agregarea alfa-sinucleinei, element-cheie în patogeneza acestei maladii.

Cercetătorii de la Universitatea Helsinky din Finlanda au descoperit că bacteria Desulfovibrio (DSV) are o prevalenţă și o abundenţă mai mari la pacienţii cu boală Parkinson, mai ales la cei cu forme agresive de boală, decât la indivizii sănătoși. Ei au încercat să afle dacă bacteria provoacă agregarea alfa-sinucleinei. Studiul lor, publicat online în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, sugerează acest lucru. Ei au prelevat bacteriile din scaun de la zece persoane cu boală Parkinson și de la partenerii lor sănătoși. Izolatele bacteriene au fost administrate unor nematode Caenorhabditis elegans, care prezentau o supraexpresie a alfa-sinucleinei. Nematodele din cele două grupuri de control au primit izolate de Escherichia coli MC4100, care au demonstrat capacitatea de agregare a alfa-sinucleinei în modele animale, respectiv izolate de E. coli LSR11, incapabile de agregare. Cercetătorii au urmărit atât durata de supravieţuire a viermilor, cât și, prin microscopie confocală, nivelul de agregare a alfa-sinucleinei.

Studiul lor a remarcat astfel că nematodele hrănite cu bacterii DSV prelevate de la pacienţii cu boală Parkinson au prezentat agregate de alfa-sinucleină mai mari și mai numeroase decât cele hrănite cu DSV prelevate de la persoanele sănătoase sau cu E. coli. Aceste rezultate, deși obţinute pe un studiu mic și pe nevertebrate, sugerează că bacteria DSV contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson, prin inducerea agregării alfa-sinucleinei.


Notă autor:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2023.1181315/full

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe