Newsflash
OPINII

Atât s-a putut

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 9 2021
Atât s-a putut

România are o manie cu liniile fierbinţi. Noi nu știm să facem, nu ne pricepem să implementăm programe în timp real, în viaţa reală, cu destinatari reali și cu beneficii măsurabile.

Avem însă o pasiune inexplicabilă pentru numere la care să sune oamenii să-și spună oful. S-a întâmplat, de-a lungul timpului, la fiecare calamitate majoră post-decembristă. E felul ciudat, explicabil poate în cheie psihologică, prin care am reușit să împăcăm capre și verze: pe de o parte exista o nevoie apăsătoare de dialog, de comuniune, dar și de facilitare a unui proces de grup.

k-s3-ice-15322-lyj0808-03-support

Pe de altă parte exista rușine, lipsa experienţei și comoditatea de-a lăsa câţiva cetăţeni la cască să discute, să asculte, să rezoneze cu apelanţii.
De la linii pentru prevenţia suicidului, la „telefonul COVID” iacătă, acum, că în răspuns la vestea surprinzătoare că medicii sunt în burnout, Ministerul Sănătăţii s-a gândit adânc și a înfiinţat... o nouă linie telefonică.

Îi și vezi pe doctori, la ieșirea din gardă, chiauni și buimaci, pământii și pesimiști, cum în loc să-și tragă sufletul și să recapete puţinul somn pe care și-l mai permit, se apucă să sune la linia cu pricina. Indubitabil, în spatele proiectului sunt câteva nume sonore.

Pe de altă parte, „telepsihologia de grup” în vremuri de criză e cel mult o cameră a ecourilor, unde primul și marele risc e să lași loc de vulnerabilităţi să se adâncească.

Ce te faci dacă ai un apelant suicidar? Există o reţea de suport RT (real-time) unde să-l trimiţi pe cel vulnerabil? Care este regimul protecţiei confidenţialităţii la „linia fierbinte a doctorilor epuizaţi”? Mai mult, care e limita competenţelor și responsabilitatea celor care vor funcţiona drept voluntari într-o atare aventură?

Ferească Sfântul să cârcotim, o valvă este o valvă, și decât nicio valvă, unii vor spune că e mai bine o valvă rea. Dar avem experienţa anterioară, nu o singură dată, în ce privește colaborarea dintre diverse entităţi (Colegiul Psihologilor, ONG-uri, asociaţii profesionale de psihoterapie din România) când a venit vorba să oferim suport și asistenţă profesională victimelor și medicilor implicaţi în cel protest.

A invitat ministerul pe cineva la discuţii? Au existat consultări aprofundate cu forurile profesionale, cu specialiștii în sănătate mintală din România? Aș! Sarcina a fost repede pasată la băieţii de la comunicare care cam la atât se pricep: telefoane, și videochat. Atât s-a putut, în ţara lui „așa ceva nu se poate”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe