Newsflash
Știri

Astmul netratat, costuri mai mari pentru sistemul de sănătate

de Dorina Novac - mai 4 2022
Astmul netratat, costuri mai mari pentru sistemul de sănătate

De Ziua Mondială a Astmului, SRP a atras atenția că este nevoie de acțiuni de prevenție și de soluții clare pentru că astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere.

Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate, potrivit unui comunicat de presă.

astm 2

Cele mai frecvente provocări legate de astm sunt:

 • accesul egal la diagnostic și tratament indiferent de situația socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa;
 • persoanele cu astm nu știu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea și monitorizarea tratamentelor inhalatorii;
 • prioritizarea astmului față de alte boli cronice;
 • conștientizarea bolii la nivel general, deci și în rândul persoanelor care nu au această afecțiune;
 • conștientizarea faptului că astmul este o boală cronică.

„De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului. Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm. Pentru evaluarea și gestionarea astmului, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist”, a menționat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP).

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. În Europa, 1 persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica.

„Chiar dacă nu există un tratament care să vindece defintiv afecțiunea, pacienții trebuie să înțeleagă că astmul poate fi ținut sub control și pot avea o viață normală dacă respectă indicațiile medicilor și se informează din surse sigure”, se mai arată în comunicat.

Platformă dedicată pacienților 

Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii.

Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator.

„Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private”, potrivit comunicatului.

În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

„Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

Campania de Ziua Mondială a Astmului de anul acesta a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca și MagnaPharm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe