Newsflash
Ars Medici

Evaluarea imagistică în pediatrie

de Dr. Alexandra GUȚĂ - apr. 10 2020
Evaluarea imagistică în pediatrie

Utilizarea radiaţiilor ionizante în diagnosticul imagistic, în special în rândul populaţiei pediatrice, trebuie efectuată cu precauţie, având în vedere riscurile pe termen lung pentru sănătate.

Radiaţiile pot proveni din două surse: naturale (terestre și cosmice) și artificiale. Media dozei de radiaţii naturale este de 2,4 mSV (miliSieverts) pe an, cu variaţii în funcţie de zona geografică. Doza absorbită de radiaţia ionizantă în unitatea de masă se măsoară în miliGray (mGy). Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iradierea asociată cu efectuarea unei radiografii toracice este echivalentă a trei zile de expunere naturală. Efectuarea unei tomografii computerizate echivalează cu expunerea la radiaţii naturale timp de un an.

Principiile de protejare a pacienţilor atunci când sunt necesare investigaţii sau proceduri ce necesită utilizarea radiaţiilor ionizante sunt regăsite sub principiul ALARA (,,as low as reasonably achievable”). Cu alte cuvinte, chiar și atunci când doza de radiaţie asociată cu investigaţia nu este foarte mare, dacă aceasta nu este imperios necesară, se recomandă evitarea efectuării ei. Radiaţiile ionizante pot produce mutaţii genetice, malformaţii congenitale sau pot crește riscul dezvoltării unui neoplasm.

Efecte asupra copiilor

Un studiu* a evaluat 182 de pacienţi pediatrici din trei centre medicale care au efectuat tomografii computerizate (102 – CT cerebral, 30 – CT abdominal și 50 – CT toracic). Pacienţii incluși în studiu au avut vârsta cuprinsă între o lună și 10 ani. Pacienţii au efectuat investigaţia în cadrul a trei spitale (denumite A, B și C). În primele două unităţi medicale protocolul implica examinarea abdomenului și a pelvisului, iar în a treia unitate sanitară se efectua doar CT de abdomen și opţional de pelvis la cererea medicului curant. Pentru anumiţi pacienţi (cu vârsta mai mare de 5 ani sau greutatea peste 20 de kg) au fost folosite protocoale pentru adulţi.

Analiza statistică a dozei de radiaţie a arătat variaţii minore între centre la examinarea cerebrală și toracică, spre deosebire de variaţiile pentru examinarea abdominală. Într-unul dintre centre, examinarea abdominală nu a inclus și CT de pelvis, la recomandarea medicului curant.

Autorii studiului subliniază faptul că indicaţiile clinice diferite privind o investigaţie, cum e cea a regiunii pelvine, sunt cele care primează în decizia de expunere la radiaţii. Totuși, unele diferenţe majore privind doza de radiaţie la care organismul este expus ţin de alte elemente: experienţa radiologilor și a tehnicienilor în optimizarea dozei, protocolul folosit precum și informarea lor și a medicului curant privind capacităţile aparatului și riscurile asociate iradierii.


Notă autor:

Bibliografie:
Alzimami K. Assessment of Radiation doses to Paediatric Patients in Computed Tomography Procedures. Pol J Radiol. 2014;79:344–348. Published 2014 Oct 1.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe