Newsflash
Apariții editoriale

Criminalitatea interbelică, sub lupa specialiștilor

de Dunia CRISTESCU - sept. 30 2022
Criminalitatea interbelică, sub lupa specialiștilor

Lucrarea „GIUDEŢUL NEBUNIEI – Expertize psihiatrice în trecutul românesc, 1646-1940” prezintă eforturile specialiștilor din acea perioadă de a pune bazele unui sistem de tratare a bolilor psihice.

Profesorul Octavian Buda, medic primar psihiatru şi autor de lucrări de referinţă în domeniul istoriei şi culturii medicale, ne oferă o inedită culegere de studii academice, structurată în stilul unei „Medical History of Crime” a societăţii româneşti, începând cu a doua jumătate a secolului XVII şi acoperind tot interbelicul.

Giudetul_nebuniei_

O istorie densă, trecută prin mentalul savant al psihiatrilor, al medicilor legişti şi al juriştilor, care au încercat, în contextul epocii, să găsească explicaţiile (adesea inexplicabile!) ale criminalităţii, sub toate formele ei.

Pentru că, aşa cum spunea, în 1913, medicul legist francez Alexandre Lacassagne, prieten cu Mina Minovici, „mediul social este bulionul de cultură al criminalităţii, iar microbul este criminalul, un element ce nu capătă importanţă decât în ziua în care găseşte bulionul pe care îl face să fermenteze”.

Cartea, prefaţată de academicianul Victor Voicu, prin natura şi amploarea subiectului, generează un interes deosebit pentru istoria medicinei, a psihiatriei, dar şi a civilizaţiei şi culturii pe teritoriile româneşti.

Studiul „Expertize psihiatrice în trecutul românesc, 1646-1940”, semnat de Octavian Buda, aduce, după cum menţionează acad. Victor Voicu, „prin analiza perioadei menţionate, interesante repere ale eforturilor şi dedicaţiei savante a medicilor din acele vremuri, într-un context istoric complex, definitoriu pentru medicina românească şi pentru concretizarea unui domeniu medical, cu adevărat interdisciplinar”.

Studiile respective depăşesc circuitul specializat de psihiatrie judiciară şi medicină legală şi se integrează organic, ca parte a istoriei societăţii şi a mentalităţilor din spaţiul românesc.

Citiți și: Creierul în stare de veghe

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe