Newsflash
Internaționale Știri

Alaska: primul caz de urs polar mort din cauza gripei aviare

de L. Budin - ian. 9 2024
Alaska: primul caz de urs polar mort din cauza gripei aviare

Un urs polar a murit din cauza infecției cu H5N1 - un subtip extrem de patogen al virusului care dă gripa aviară și care se transmite inclusiv la om.

Ursul polar infectat a murit în Alaska, în luna octombrie, ceea ce constituie primul deces de acest tip, raportează autoritățile și presa locală. Ursul a fost depistat în comunitatea cea mai nordică din Alaska, Utqiagvik, informează The Jerusalem Post

Veterinarul Bob Gerlach a declarat pentru publicația Alaska Beacon că acest caz a atras atenția altor țări din zona arctică. Se presupune că ursul a fost infectat după ce a mâncat păsări moarte sau după ce s-a aflat în preajma unei păsări bolnave, a adăugat dr. Gerlach. 

Dacă o pasăre bolnavă moare, mai ales într-un mediu cu temperatură scăzută, virusul poate rezista o anumită perioadă în acel mediu”, a declarat veterinarul.

Un studiu recent realizat de cercetători americani arată că gripa aviară a ajuns în Alaska în trei reprize separate, o dată din America de Nord și de două ori din Asia. 

Cazul semnalat arată că virusul continuă să se răspândească în lume, inclusiv în nordul extrem. Gripa aviară a infectat atât păsări cât și mamifere de pe mai multe continente.

În urmă cu două săptămâni, OFFLU – o rețea de oamenii din știință din cadrul FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură) și WOAH (Organizația mondială pentru sănătate animală) -  a avertizat în legătură cu faptul că gripa aviară, care se răspândește și în Antarctica, ar putea avea „un imens impact negativ” asupra biodiversității din regiune. 


Notă autor:

Sursă foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe