Newsflash
Internaționale

Situaţia gripei aviare, descrisă drept îngrijorătoare de OMS

de Dorina Novac - feb. 24 2023
Situaţia gripei aviare, descrisă drept îngrijorătoare de OMS

OMS lucrează împreună cu autorităţile cambodgiene după ce două cazuri confirmate de infecţie umană cu gripă aviară H5N1 au fost identificate în această ţară, în rândul unor persoane din aceeaşi familie.

Descriind situaţia drept îngrijorătoare din cauza creşterii recente a numărului de cazuri la păsări şi mamifere, doctorul Sylvie Briand, directoarea departamentului de pregătire şi prevenţie în faţa riscului de epidemii şi pandemii, a declarat într-un briefing online că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi revizuieşte evaluarea globală a riscurilor în lumina evoluţiilor recente.

gripa aviara

Agenţia sanitară a ONU a indicat un risc scăzut pentru oameni asociat cu gripa aviară, la cea mai recentă evaluare a acestuia, realizată la începutul acestei luni, scrie Agerpres.

Citește și: Primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8 la oameni, depistate în Rusia

Joi, autorităţile cambodgiene au raportat moartea unei fetiţe în vârstă de 11 ani din cauza H5N1 şi a început testarea a 12 dintre persoanele cu care ea a intrat în contact. Tatăl ei, care prezenta simptome, a fost la rândul său testat pozitiv pentru acest virus.

„Situaţia globală a H5N1 este îngrijorătoare, având în vedere răspândirea pe scară largă a virusului la păsări din întreaga lume şi a rapoartelor în creştere de cazuri la mamifere, inclusiv la oameni. (...) WHO tratează cu seriozitate riscul asociat acestui virus şi îndeamnă la vigilenţă sporită în toate ţările”, a spus Briand.

Acesta a precizat că nu este deocamdată clar dacă a existat o transmitere de la om la om sau dacă cele două cazuri au fost provocate de aceleaşi „condiţii de mediu”, probabil contact direct cu păsări sau alte animale infectate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe