Newsflash
ACTUALITATE Știri

OMS se teme că virusul gripei aviare se va adapta mai ușor la specia umană

de Magdalena Tănăsescu - iul. 13 2023
OMS se teme că virusul gripei aviare se va adapta mai ușor la specia umană

Numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la mamifere ar putea ajuta virusul să se răspândească „mai ușor” la om, a anunțat pe 12 iulie Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit unui comunicat al OMS, virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, dar numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere - care sunt biologic mai apropiate de oameni decât păsările - ridică temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai ușor oamenii.

 

„S-a produs recent o schimbare de paradigmă în ceea ce privește ecologia și epidemiologia gripei aviare, ceea ce a sporit îngrijorările la nivel mondial”, a afirmat doctorul Gregorio Torres, șeful departamentului științific al OMS, în comunicatul de presă, citat de Hotnews.

În acest avertisment - semnat, de asemenea, de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) - organizațiile fac apel la toate statele să colaboreze „pentru a salva cât mai multe animale și a proteja oamenii”.

Cele trei organizații sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că unele mamifere ar putea acționa ca „rezervoare de amestec” pentru virusurile gripale, ceea ce ar putea duce la apariția unor noi virusuri care ar putea fi și mai periculoase pentru animale și oameni.

Virusul H5N1 al gripei aviare a provocat, de la apariția sa în 1996, în principal epizootii sezoniere.

Conform OMS, începând din 2020, o variantă a acestui tip de virus a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și al păsărilor de curte în numeroase țări din Africa, Asia și Europa.

În 2021, virusul s-a răspândit în America de Nord și, în 2022, în America Centrală și de Sud. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe