Pacienţii imunodeprimaţi care, pe lângă HIV, au și infecţie cu SARS-CoV-2 trebuie să ţină cont în primul rând de recomandările medicului curant și să nu întrerupă medicaţia antiretrovirală.
În prezent, în România există 15 pacienţi seropozitivi care au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar la aceștia, problematica reprezentată de comorbidităţi este una extrem de importantă, a atras atenţia specialista în boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”, în cadrul unei transmisiuni live în mediul online.
Dr. Mariana Mărdărescu a făcut referire la un material știinţific din Marea Britanie, în care se vorbește exact despre riscul pe care îl reprezintă COVID-19 acum, pentru populaţia seropozitivă:
„E foarte interesant că (...) din studiul făcut pe un număr relativ redus de persoane seropozitive reiese că modul de evoluţie al persoanei infectate cu HIV [care contractează COVID-19] este la fel ca al unei persoane normale, cu o singură condiţie: din punct de vedere al aderenţei la tratamentul antiretroviral, aderenţa trebuie să fie de 100%, și din punct de vedere al investigaţiilor, valorile imunităţii CD4 să fie în limite normale”.
Dacă în contextul epidemiologic actual, persoana seropozitivă are și alte probleme de sănătate, acestea trebuie abordate de medicul curant cu cea mai mare seriozitate, iar abordarea trebuie să se axeze în primul rând pe tratamentul antiretroviral.
„Aici mai intervin câteva amănunte care sunt legate și de vârsta pacientului. Discutăm de oameni tineri, copii, adolescenţi, tineri și persoane care sunt trecute de o anumită vârstă care au ceea ce numim comorbidităţi, care sunt extrem de importante”, a subliniat medicul citat.
De trei luni, de când a apărut primul caz de COVID-19 în ţara noastră, se discută în permanenţă despre comorbidităţile de care trebuie să se ţină cont la pacienţii cu COVID-19, întrucât pot apărea complicaţii și infecţia cu SARS-CoV-2 poate duce chiar la deces.
Pentru o persoană care este infectată cu HIV, spune dr. Mariana Mărdărescu, este extrem de important ca ea să se adreseze și medicilor din alte specialităţi pentru abordarea comorbidităţilor.
Aceasta pentru că „impactul cu noul virus poate să fie «devastator», așa cum se întâmplă și la persoanele care nu au statutul de imunodepresie prin HIV, în situaţia în care au comorbidităţi care sunt mai mult sau mai puţin cunoscute și mai mult sau mai puţin bine stăpânite de tratament”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe