Până la finalul lunii aprilie, 3.000 de persoane din Capitală se vor putea testa gratuit, cu ajutorul testelor rapide, pentru infecția cu HIV/SIDA și cu virusurile hepatice B și C.
La București a fost lansat joi, 6 februarie, a.c., proiectul „Tu controlezi povestea sănătății tale. Testează-te acum!”. Inițiatorii acestuia sunt Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Primăria Municipiului București, în parteneriat cu ARAS.
În cadrul acestuia, până la finalul lunii aprilie, 3.000 de persoane din București vor avea ocazia de a se testa gratuit, voluntar și confidențial pentru HIV, hepatită B și hepatită C, prin teste rapide. Testările se efectuează la Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și la Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian”.
„Camera noastră de gardă precum și ambulatoriul sunt deja dotate cu teste pentru screening de către organizația ARAS. S-a și început testarea și îi invităm aici pe cei care doresc să facă acest test. Este foarte binevenită această campanie pentru că această campanie se adresează și este făcută în parteneriat cu spitalele publice, care practic fac o formă de voluntariat, în beneficiul oamenilor”, a declarat dr. Letiția Veronica Coriu, managerul Spitalului Clinic Colțea, la conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului.
Proiectul urmărește atât creșterea accesului la testare pentru HIV și hepatitele virale B și C, cât și introducerea testării rapide în camerele de gardă și compartimentele de urgențe. „Testarea rapidă este sigură (peste 99%) și poate fi realizată chiar în apropierea pacientului. Este important ca testarea pentru HIV și hepatite să devină un act de rutină, la fel ca orice altă analiză anuală”, a declarat dr. Maria Georgescu, director executiv ARAS.
La rândul său, dr. Dumitru Cristinel Badiu, director Direcția Management Spitale, ASSMB, a subliniat importanța prevenției și a accesului timpuriu la tratament: „Mizăm pe responsabilitatea cetățenilor care vor alege să se testeze. Prin astfel de acțiuni, ne asigurăm că sănătatea comunității rămâne o prioritate pentru ASSMB și pentru Primăria Capitalei și că fiecare persoană are acces la prevenție și la tratament cât mai timpuriu”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe