Newsflash
Știri

Activități de prevenire a corupției pentru angajații din sistemul sanitar

de Dorina Novac - mar. 2 2023
Activități de prevenire a corupției pentru angajații din sistemul sanitar

Ministerul Sănătății a organizat, în ultimele săptămâni, mai multe activități de prevenire a corupției pentru angajații din sistemul sanitar.

În vederea prevenirii actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și a integrității, specialiștii Serviciului de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au organizat în ultimele săptămâni mai multe activități la care au participat managerii unităților aflate în subordinea / autoritatea Ministerului Sănătății, directorii executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, respectiv, a municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică.

ministerul sanatatii

„În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. Participanții la cursuri trebuie să disemineze informațiile personalului din subordinea lor”, transmite Ministerul Sănătății.

Citește și: Campanie de prevenire a corupției în spitalele administrate de ASSMB

Prezentările au fost susținute de reprezentanți ai Agenției Naționale de Integritate, Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri.

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Activitățile de prevenire a corupției vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.

Potrivit sursei citate, solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe