Newsflash
Internaționale

Activitatea fizică, integrată în managementul HTA

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 9 2021
Activitatea  fizică, integrată în managementul HTA

Societăţile europene de cardiologie propun combinarea exerciţiilor fizice aerobice cu antrenamentele de rezistenţă, fiind menţionată gama aproximativă de scădere a TA asociate fiecărei activităţi.

poza 1Primul document ce abordează implementarea unui plan de exerciţii personalizat în managementul HTA a fost dezvoltat recent de Asociaţia Europeană de Cardiologie Preventivă și de Societatea Europeană de Cardiologie – Consiliul pentru Hipertensiune, fiind publicat în European Journal of Preventive Cardiology.

Pentru realizarea unui astfel de plan este necesară luarea în considerare a vârstei, sexului, etniei și a comorbidităţilor asociate, dar și preferinţele individuale ale pacienţilor și infrastructura disponibilă.

Recomandările sunt clasificate în funcţie de trei categorii de pacienţi: cei cu HTA (>140/90 mmHg), cei cu tensiune arterială (TA) normal-înaltă (130-139/85-89 mmHg) și cei cu TA normală (<130/84 mmHg).

În plus, se recomandă combinarea exerciţiilor fizice aerobice cu antrenamentele de rezistenţă pentru obţinerea unor rezultate optime, fiind menţionată gama aproximativă de scădere a tensiunii arteriale asociate fiecărei activităţi.

Mișcarea, ca terapie de primă linIe

Conform ghidului, efectul general al exerciţiilor aerobice asupra TA la toate categoriile de pacienţi a inclus reduceri ale TA sistolice de -4,1 mmHg și a TA diastolice de -2,2 mmHg. Mai mult, s-a observat că la persoanele cu HTA cu valori înalte efectul este augmentat, remarcându-se reduceri ale TA de -7,6/-4,7 mmHg. În cazul antrenamentelor de rezistenţă, reducerea TA a fost de -3,7/-2,7 mmHg la toate
categoriile de pacienţi.

În cazul pacienţilor cu HTA, ghidul recomandă utilizarea exerciţiilor aerobice în prima linie, în cea de-a doua linie fiind recomandate antrenamentele de rezistenţă de intensitate scăzută sau moderată, cu exerciţii dinamice și izometrice.

La pacienţii non-caucazieni, antrenamentele de rezistenţă dina­mice ar trebui să fie luate în considerare ca terapie de primă linie. De asemenea, antrenamentele de rezistenţă pot fi combinate cu exerciţiile aerobice dacă se estimează obţinerea unui beneficiu metabolic semnificativ, decizia fiind luată la nivel individual, de medicul curant.

Antrenamentele de rezistenţă sunt recomandate în prima linie la pacienţii cu TA normal-înaltă, fiind mai eficiente în reducerea TA decât exerciţiile aerobice la acești pacienţi.

„Antrenamentele de rezistenţă izometrice pot avea efecte similare, dacă nu chiar superioare, de reducerea a TA [comparativ cu exerciţiile dinamice], însă nivelul de dovezi este scăzut, iar datele disponibile sunt insuficiente”, susţine prof. dr. Henner Hanssen, autorul principal al ghidului, citat de Medscape Medical News.

Totuși, combinarea antrenamentelor de rezistenţă cu exerciţiile fizice ar putea fi luată în considerare la pacienţii ce asociază mai mulţi factori de risc cardiovascular.

Aerobicul, soluţia pentru anumiţi pacienţi

La pacienţii cu antecedente heredocolaterale sugestive pentru HTA, istoric de HTA gestaţională și la persoanele obeze sau supraponderale, antrenamentele de rezistenţă izometrice sunt indicate ca intervenţie de primă linie.

De asemenea, exerciţiile aerobice reprezintă o alternativă promiţătoare pentru acești pacienţi. Totuși, autorii ghidului subliniază că sunt necesare cercetări ulterioare în acest domeniu pentru stabilirea schemelor specifice de exerciţii fizice în funcţie de caracteristicile individuale ale pacienţilor.

„Atât exerciţiile aerobice, cât și antrenamentele de rezistenţă, reprezintă strategii terapeutice cunoscute ca fiind sigure și eficiente în prevenţia primară și secundară a HTA. În ciuda beneficiilor clare ale exerciţiilor fizice în HTA, acestea sunt rar utilizate, parţial din cauza cunoștinţelor limitate, a temerilor și a inerţiei medicilor”, susţin autorii ghidului.

În opinia lor, dezvoltarea utilizării exerciţiilor fizice ca strategie terapeutică antihipertensivă ar putea fi posibilă prin suport motivaţional, pentru a îmbunătăţi aderenţa, individualizarea prescrierii exerciţiilor, dar și prin sprijinul atent al îngrijitorilor.


Notă autor:

Bibliografie
1. Henner Hanssen, Henry Boardman, Arne Deiseroth, Trine Moholdt, Maria Simonenko, Nicolle Kränkel, Josef Niebauer, Monica Tiberi, Ana Abreu, Erik Ekker Solberg, Linda Pescatello, Jana Brguljan, Antonio Coca, Paul Leeson, Personalized exercise prescription in the prevention and treatment of arterial hypertension: a Consensus Document from the European Association of Preventive Cardiology (EAPC) and the ESC Council on Hypertension, European Journal of Preventive Cardiology, 2021; zwaa141, https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwaa141
2. New Guidance on Personalized Exercise for BP Control-Medscape-Apr01, 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe