Newsflash
OPINII

Abcesul dentar nu trece de la sine

de Dr. Rareș Jugănaru - nov. 3 2023
Abcesul dentar nu trece de la sine

Cunoscut și ca „puroiul dentar”, abcesul dentar reprezintă o patologie alarmantă pentru pacient. Un semn care îl trimite către cel mai apropiat cabinet de stomatologie.

Pentru a înţelege mai bine această patologie, pacientul trebuie să conștientizeze că în cavitatea bucală avem încontinuu bacterii. Acestea penetrează în zonele de rezistenţă slabă, cum ar fi: dinţi afectaţi de procese carioase, dinţi fracturaţi, sau cu tratament endodontic care nu au fost obturaţi definitiv ermetic ș.a.m.d. Invazia bacteriană poate fi din  cauză endogenă sau exogenă.

Manifestări clinice greu de localizat

În forma iniţială, denumită și formă „subperiostală”, abcesul periapical se manifestă printr-o durere intensă, iradiantă. Mucoasa gingivală este roșiatică, iar pacientului îi este greu să localizeze cu exactitate zona problematică. Această fază „subperiostală” reprezintă momentul în care colecţia purulentă își face loc prin os, îndepărtând gingia. De aici și durerile nevralgiforme. 

În a doua etapă – „submucoasă” –, abcesul periapical se manifestă în cavitatea bucală și apare „puroiul”. Acesta este bine delimitat sau nu, de multe ori are o consistenţă păstoasă și indică dintele afectat.

Planul de tratament

Medicul trebuie să aibă grijă ca radiografia să îi fie prezentată fie în format fizic, fie online. Pacientul trebuie să apeleze la un stomatolog și nu trebuie să abuzeze de analgezice sau antibiotice. 

Chiar dacă manifestările dispar, abcesul dentar nu se tratează de la sine. El se acutizează de câte ori are ocazia. În funcţie de gravitatea abcesului dentar, tratamentul poate varia de la cel endodontic până la cel chirurgical.

Cum îl prevenim?

Este nevoie de controale stomatologice, monitorizări periodice și tratarea patologiei carioase. Un proces carios este mult mai suportabil de către pacient decât un tratament de urgenţă din cazul abcesului dentar. 

Sper că prin acest articol v-am amintit că și dacă pacienţii voștri nu acuză dureri dentare, tot este bine să mai viziteze cabinetul de medicină dentară.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe