Din 23 august, Buzăul a devenit scena principală a artei și a culturii. BIAF 2024 și-a deschis porțile pentru sute de evenimente culturale.
Buzău va deveni, în perioada 23 august - 20 septembrie 2024, epicentrul cultural al României, găzduind cea de-a patra ediție a Buzău International Arts Festival (BIAF).
Acest eveniment de amploare promite să transforme, din nou, orașul, într-un autentic centru al culturii, printr-un program bogat și variat, menit să-i captiveze și să-i inspire pe toți cei prezenți. Cu o selecție eclectică de filme, spectacole de teatru, spectacole stradale, evenimente pentru copii, concerte, expoziții și evenimente literare, BIAF 2024 se anunță a fi, ca în fiecare an, o experiență culturală de neuitat, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Ca și în anii anteriori, această ediție reunește cele două festivaluri ce au pus bazele BIAF: Festivalul Internațional de Film Buzău - BUZZ IFF și Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, ambele ajunse la cea de-a noua ediție, consolidând astfel poziția Buzăului pe harta culturală internațională. Iată câteva evenimente importante din programul BIAF 2024:
Iubitorii de artă vor avea ocazia să se bucure de lucrările unor artiști remarcabili, în cadrul unei multitudini de expoziții de fotografie și artă plastică, la BIAF, dintre care menționăm:
Începând din 25 august, Galeriile de Artă Buzău vor găzdui expoziția lucrărilor lui NED (Ion Nedelcu), excepțional artist plastic ce va expune pentru prima dată la Buzău. Cu ocazia vernisajului, participanții se vor putea bucura de un recital Adrian Naidin. Expoziția este deschisă publicului până pe 8 septembrie, iar accesul este gratuit.
Din 11 septembrie, artistul fotograf Haris Germanidis din Grecia va prezenta publicului, în premieră în România, o colecție de fotografii care surprind esența contemporaneității în artă.
În data de 5 septembrie, la Iazul Morilor, artistul ucrainean Oleksandr Klimenko, protagonistul documentarului „Sfinții Privesc”, ce va putea fi urmărit în competiția oficială a BUZZ IFF, va fi prezent la vernisajul unei expoziții unice, de icoane pictate pe lăzi de muniție rămase în urma trupelor, în războiul din Ucraina.
Acestea și multe alte expoziții vor oferi vizitatorilor BIAF o privire profundă asupra creativității și viziunii unor artiști de excepție, din țară și din Europa.
Din 25 august Amfiteatrul din Parcul Tineretului Buzău se transformă, din nou, în CineParcul Filmelor de Festival la BIAF, oferind cinefililor șansa de a viziona filme de festival într-un cadru relaxant, precum și întâlniri unice cu creatorii acestora.
Parcul Crâng redevine și el loc de întâlnire pentru copii și familii și oferă buzoienilor, din 25 august, cele mai noi filme pentru copiii de toate vârstele.
BUZZ IFF 2024 debutează cu un eveniment special: Cineconcertul ”Bluesferatu", o simfonie blues, care combină farmecul muzicii live cu magia cinemaului clasic.
Participanții se vor bucura de proiecția filmului „Nosferatu – Simfonia Groazei”, de F. W. Murnau (1922), unul din cele mai importante filme mute din istorie, cu acompaniament live compus și interpretat de muzicienii brașoveni ai Proiectului Bluesferatu.
BUZZ IFF înseamnă 50 de filme din 22 de țări, 5 secțiuni competiționale (lungmetraj, scurtmetraj, documentar, film studențesc și film pentru copii) ce vor putea fi urmărite zilnic, la Sala Teatrului George Ciprian, cu intrare liberă.
COMIC 7 B aduce, la a noua ediție a competiției oficiale, spectacole de teatru independent ce au în distribuție actori români celebri de pe scenă și de pe micile ecrane, cu tineri actori în plină ascensiune și cu actori din străinătate.
Publicul va avea ocazia de a vedea șase spectacole în competiția de anul acesta, iar unele dintre acestea vor fi jucate în aer liber.
Tot în cadrul COMIC 7 B, publicul va avea ocazia de a participa la o conferință cu un subiect de actualitate pentru toți cei interesați de cultură și artă, de modernitatea din aceste domenii, de schimbările în abordare și percepția asupra acestor schimbări, în România și pe plan internațional.
Muzica este, ca de obicei, un element central al BIAF 2024, iar festivalul va oferi publicului întâlniri cu artiști de marcă precum: Marius Mihalache & Band (30 august), Daphna Levy & Band, într-un concert de jazz cu prelucrări ale unor teme muzicale din filme celebre - 7 septembrie), bluesmanii Krissy Matthews Band, din Marea Britanie și Florin Giuglea Trio (15 septembrie), Orkid (19 septembrie).
Pe 13 septembrie, buzoienii sunt așteptați, din nou, în Parcul Crâng, pentru o întâlnire memorabilă cu LUPII LUI CALANCEA, ce vor aduce pe scenă un amestec unic de energie și tradiție.
Seria de conferințe deschise BIAF Talks reunește sesiuni de discuții și ateliere care vor explora subiecte din domeniul artei și culturii, subiecte provocatoare la dialog, oferind perspective noi, de la artiști consacrați, în dialog direct cu publicul.
Irina Margareta Nistor va fi sărbătorită la BIAF cu o serie de evenimente speciale dedicate, prin intermediul cărora festivalul va evidenția cariera unică a uneia dintre cele mai proeminente personalități din lumea filmului de la noi, pentru contribuțiile aduse dezvoltării culturii și cinematografiei, alături de un grup de invitați speciali, în data de 3 septembrie.
Unul dintre cele mai așteptate evenimente este Rezidența Artistică Hotel Nemesis (25 august – 14 septembrie), în cadrul căreia, cu sprijinul European Festivals Fund For Emerging Artists (EFFEA), regizoarea și trainerul de teatru Georgia Tsangaraki (Grecia) va susține la Buzău un workshop de 3 săptămâni, în cadrul căruia 15 actori profesioniști și amatori se vor pregăti în arta actorului prin metoda Spiral Effect, brevetată de artista din Grecia. Rezidența se desfășoară în parteneriat cu Festivalul de Teatru Antivaro din Creta, iar la final, participanții vor prezenta publicului fragmente din spectacolul de teatru Hotel Nemesis, scris și regizat de Georgia Tsangarakis.
Cea mai mare parte dintre evenimentele din cadrul BIAF 2024 sunt accesibile gratuit, oferind o oportunitate unică tuturor iubitorilor de cultură de a se bucura de acest festival extraordinar.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe