Newsflash
Știri

40% din solicitările consulturilor pneumologice sunt din cauza tusei

de Dorina Novac - feb. 7 2022
40% din solicitările consulturilor pneumologice sunt din cauza tusei

Tusea poate fi un semn de boală pulmonarǎ sau extrapulmonarǎ, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii se adreseazǎ medicului, precizează asist. univ. dr. Daniel Trăilă.

Durata simptomatologiei clasifică tusea în acută (mai puțin de 3 săptămâni), subacută (3–8 săptămâni) și cronică (mai mult de 8 săptămâni).

tusea

„Tusea acută este cauzată cel mai frecvent de infecții virale sau bacteriene ale căilor respiratorii superioare şi inferioare. Tusea subacută are mai multe cauze potențiale. Cel mai frecvent, aceasta este pusă pe seama infecțiilor virale care provocă inflamarea căilor respiratorii. Tusea postvirală se ameliorează, de obicei, spontan, dar, din cauza duratei prelungite, necesită tratament”, a precizat Daniel Trăilă, medic primar pneumolog, Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Potrivit medicului, unele medicamente pot provoca tuse subacută sau cronică, neproductivă. Tusea este ȋntâlnită la aproximativ 15% dintre pacienții care utilizeaza această medicaţie.

Sindromul picăturii postnazale, refluxul gastroesofagian şi astmul bronşic sunt cele mai frecvente patologii asociate cu tuse cronică.

Diagnosticul este stabilit de medicul otorinolaringolog pe baza examenului clinic şi a investigaţiilor paraclinice specifice (de laborator şi radiologice).

„Tusea asociată astmului bronşic este, în general, însoțită de respirație șuierătoare și de dispnee. Factorii care sugerează astmul bronșic includ antecedentele familiale de astm, istoricul personal sau familial de alergii, agravarea episoadelor de tuse la expunerea la vapori, parfumuri, praf, mucegai, aer rece. Tusea secundară astmului poate fi, de asemenea, sezonieră sau poate urma unei infecții de tract respirator superior”, a mai menționat asist. univ. dr. Daniel Trăilă.

Refluxul gastroesofagian, prin microaspirația conținutului esofagian în laringofaringe și ȋn arborele traheobronșic, este o altă cauză frecventă a tusei prelungite. Adesea, tusea este agravată atunci când pacientul este în poziție orizontală, deoarece această postură permite mai ușor refluxul conţinutului stomacului ȋn esofag.

Cancerul pulmonar, un diagnostic de temut, reprezintă mai puțin de 2% din cazurile de tuse cronică.

„Cancerele pulmonare care se manifestă sub formă de tuse sunt localizate adesea la nivelul căilor respiratorii mari. Cancerul pulmonar trebuie suspicionat la pacienţii fumători care prezintă tuse recentă, o modificare a caracterului «tusei obişnuite a fumătorului» sau tuse persistentă pentru mai mult de 1 lună după renunțarea la fumat”, a explicat medicul.

Acesta a mai subliniat că bronșita cronică este definită ca producția de tuse și spută în majoritatea zilelor de-a lungul unei perioade de 3 luni, timp de 2 sau mai mulți ani consecutivi (fără nicio altă cauză de tuse identificată).

„Bronșita cronică este o afecțiune frecventă, din cauza prevalenței crescute a fumatului de țigarete. Cu toate acestea, majoritatea fumătorilor nu apelează la medic pentru tusea lor. Expectoraţia din bronșita cronică este, în general, limpede sau albă. Aspectul purulent semnifică adesea infecţie respiratorie. Evaluarea inițială a pacientului cu tuse se bazează pe anamneza amănunțită și pe examenul clinic”, a conchis acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe